Пърхотът се появява, когато не достига витамин Р

Витамините от група D сега се прилагат за лечение на някои кожни възпаления, алергия, детски екземи и др. Намират се в рибеното и кравето масло, в черния дроб, в някои плодове и зеленчуци. Образуват се и в кожата под влияние на ултравиолетовите лъчи.

Витамин Р пък се намира в най-голямо количество в свинската мас, сланината, зехтина, бадемовото и лененото масло, а по-малко в останалите мазнини. При недоимък на витамин Р в храната кожата повяхва и изсъхва, а космите остават сухи, тънки и чупливи; появява се пърхот.

За кожата имат значение и някои други витамини като Е, К и др. Те се намират в различните хранителни продукти и също са много необходими за кожата и организма.

Витамин P e водоразтворим витамин, състои се от цитрин, рутин, хесперидин, флавони и флавонали.

Обикновено се измерва в милиграми. Необходим е за доброто функциониране и усвояване на витамин С. Нарича се фактор на капилярната пропускливост (Р идва от permeability – пропускливост). Една от основните функции на биофлавоноидите е да укрепват капилярите и да регулират абсорбцията.

Помага на витамин С да подържа здрава съединителната тъкан. Не е установена дневна доза, но повечето нутрициолози съветват, че на на всеки 500 мг витамин С трябва да се взимат 100 мг витамин Р.

Най-добри естествени източници

Бялата кора и ципите на цитрусовите плодове – лимони, портокали, грейпфрути. Има го също в кайсиите, булгура, къпините, черешите и шипките.

Врагове

Вода, готвене, топлина, светлина, тютюнев дим.

Лични съвети

При жените в менопауза по-голямата доза биофлавоноиди в съчетание с витамин D най-често облекчава горещите вълни.

Ако венците ви кървят често, когато си миете зъбите, погрижете се да поемате достатъчно рутин и хесперидин.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *