Разрушава сърцето и води до рак: 9 признака на системно възпаление

Знаем, че възпалението придружава различни инфекции, което води до болка, подуване, зачервяване и дразнене. Но понякога възпалителният процес може да продължи дълго време, след което имунната система постепенно разрушава тялото.

Ако възпалението премине от защитна реакция в бавен, почти незабележим, но дълъг процес, това се нарича системен възпалителен отговор или по-просто системно възпаление. Вече не е насочен към възстановяване на увреждане на тъканите, борба с бактерии или вируси. Агресията се пренасочва към собствените си съдове, нерви или други тъкани на тялото, рецептори, хормони, протеини.

Раздразнената и превъзбудена нервна система може да поддържа възпалителна реакция с месеци, години и други подобни могат да застрашат автоимунни заболявания, проблеми със сърцето, кръвоносните съдове, храносмилането и дори ракови тумори.

Симптомите са много различни

Класическите признаци на възпаление, като например при настинка, обикновено включват умора, висока температура и болки в ставите и мускулите. Но ако е системно възпаление, може да няма класически оплаквания. Освен това, то се проявява с напълно различни симптоми, които дълго време могат да бъдат объркани с напълно различни патологии и не се оценяват съвкупно.

Нарушения на баланса, развитие на инсулинова резистентност, постоянна мускулна слабост и непреодолима умора сутрин, проблеми със зрението, упорити кожни лезии и много други са признаци на системни възпалителни реакции.

И ако това не се справи, постоянното дразнене на клетките и тъканите може да ги застраши с раково израждане. Нека да обсъдим кои групи оплаквания са типични за системния възпалителен синдром.

Болка в гърба или кръста

Ако се развие хронично възпаление в гръбначния стълб, това провокира болка в бедрата или врата, скованост на гърба, особено сутрин и главно в долната част (от последните ребра до сакрума). В крайна сметка могат да се образуват сериозни проблеми – анкилозиращ спондилит (АС) и аксиален спондилоартрит. Важно е да обсъдите състоянието си с лекар, ако болката във врата, долната част на гърба или бедрата е станала постоянна.

Обрив и възли по кожата

Кожни симптоми, особено обрив, са често срещани при различни автоимунни заболявания, които причиняват системно възпаление. Псориазисът се развива, когато имунната система отключи възпаление, което атакува кожните клетки. Но освен него, обривите по кожата също могат да причинят ревматоиден артрит. Това са ревматоидни възли, синдром на Felty, livedo reticularis и ревматоиден васкулит.

Увеличени лимфни възли

Медицински термин, отразяващ увеличението на лимфните възли – лимфаденит. Възпалено гърло или настинка могат да причинят уголемяването им. Веднага след като тялото ви се справи с вирусната инфекция, ще се почувствате по-добре и размерът на възлите ще се нормализира. Но при системно възпаление те почти винаги са повече от нормалното.

Излишно производство на слуз

Ако постоянно трябва да прочистите гърлото си или да издухате носа си, това е още един признак на възпаление. Слузта се произвежда от долните дихателни пътища в отговор на възпаление. Редица възпалителни състояния могат да причинят производство на слуз, включително хроничен бронхит, пневмония, кистозна фиброза и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).

Постоянна умора

Ако постоянно се чувствате уморени, въпреки факта, че спите много през нощта, това може да е знак, че в тялото непрекъснато протичат възпалителни процеси. Ще имате малко енергия, защото имунната ви система непрекъснато работи и изразходва много ресурси.

Ако умората и липсата на енергия ви притесняват и състоянието продължава две или повече седмици, въпреки подобрения сън, намаления стрес, здравословното хранене и липсата на дехидратация, определено трябва да отидете на лекар. Най-вероятно въпросът няма да се ограничи до едно изследване – ще трябва да преминете няколко теста.

Храносмилателни проблеми

Храносмилателните проблеми, които са свързани с възпаление, включват подуване на корема и газове, коремна болка, запек и диария. Друго състояние, гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ), също може да бъде симптом на системно възпаление в тялото. ГЕРБ е храносмилателно разстройство, при което стомашна киселина, храна или течности се връщат обратно от стомаха в хранопровода, дразнейки го.

Според проучване, публикувано през 2016 г. в Journal of the American Association (JAMA), ГЕРБ може да е част от естествената възпалителна реакция на организма. За съжаление, тази реакция води до увреждане на хранопровода.

Замаяност и нестабилност

Възпалителните заболявания могат да доведат до увреждане на нервните клетки. След това нервните влакна могат да бъдат увредени и човекът може да се почувства замаян, да загуби равновесие или да има проблеми с ходенето. В допълнение, системното възпаление причинява проблеми със зрението, вътрешното ухо и сензорни проблеми, които също могат да увредят функцията на вътрешното ухо и мозъка, което води до нестабилност и замайване.

Диабет

Изследванията показват, че възпалението влияе върху действието на инсулина. Той контролира нивата на кръвната захар, а инсулиновата резистентност поради увреждане на рецепторите може да доведе до високи нива на кръвната захар. Постоянно високите нива на кръвната захар могат да увредят нервите и кръвните клетки и да доведат до диабет.

Симптомите на висока кръвна захар са повишена жажда, главоболие, проблеми с концентрацията, замъглено зрение, често уриниране, умора и загуба на тегло.

Кръвен съсирек в сърцето или белия дроб може да причини болка в гърдите, задух или дискомфорт в горната част на тялото. Кръвен съсирек в мозъка причинява главоболие, проблеми с разбирането на речта, проблеми с говора и невъзможност за движение. Кръвен съсирек в дълбока вена причинява болка, зачервяване, треска и подуване на единия или двата крака.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *