Ракът на гърлото се познава по болката в ушите

Лекари от Обединеното кралство огласиха симптоми на рак на гърлото, на които човек може да не обърне внимание. Често те се бъркат с признаци на други заболявания. Ако човек кашля дълго време без подобрение, има дрезгавост, болки в гърлото, затруднено преглъщане, има усещане за бучка, тогава има защо да се притеснява, казват специалистите. Но има друг необичаен симптом, който може да бъде пренебрегнат – болки в ушите.

Съществуват обаче някои особености на болката в ушите, която може да е признак на рак. При нея лекарите казват, че е наличен риск от загуба на слуха, а самата болка става тъпа и постоянна. Освен това в повечето случаи този симптом засяга и двете уши наведнъж.Най-често срещаният рисков фактор за развитие на рак на гърлото е тютюнопушенето. Също така това заболяване засяга хора, чиято работа е свързана с вредно производство. В началния етап туморът се среща рядко, тъй като не се простира отвъд лигавицата, която покрива ларинкса отвътре. Докато расте, той преминава към околните тъкани, лимфни възли, други органи, нарушава функционирането на гласните гънки.

Пациентът започва да има дрезгав глас, шумно дишане, усещане за чуждо тяло в гърлото и в резултат на това започват задавяне с храна, болка в ушите и суха кашлица. С течение на времето гласът може да изчезне напълно. В ранните стадии болестта се лекува успешно, напомнят лекарите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *