Ранното побеляване на косата не е свързано с остаряването

Каква е причината за почти поголовното ранно побеляване на коса, дори при млади хора, над 25 години, независимо от пола и начина им на живот? С какво може да бъде свързано това явление през последните години? Аз съм едва на 30 години и вече имам бели коси. Трябва ли да си направя някакви изследвания?

Павлина Желязкова, гр. София

Ранното побеляване на косата не е признак на общо стареене на организма. Свързано е с различни видове неблагоприятни вътрешни фактори, които нарушават функцията на меланоцитите, отговорни за пигмента.

Причините за ранното побеляване на косата могат да бъдат генетични фактори, заболявания на щитовидната жлеза и хипофизата, анемия с дефицит на желязо, гастрит с ниска киселинност, атеросклероза и някои други заболявания. Също така причина може да е и дефицитът на определени витамини и минерали.

При жените този процес може да бъде повлиян от честото химическо третиране на косата и боядисването с препарати, съдържащи водороден пероксид. Също така локалното посивяване на косата, т.е. не на цялата глава, а в отделни участъци, се появява при херпес зостер, след големи дози рентгеново облъчване, поради прием на определени лекарства.

Друг фактор, водещ до ранно побеляване на косата, може да бъде залитането по драстични диети, без протеини и продължително излагане на слънце, под преки ултравиолетови лъчи. За установяване на възможната причина за ранното побеляване е необходима консултация с трихолог, ендокринолог и гастроентеролог.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Как да намалим рисковете от синдром на диабетното стъпало?
Next post На какви безплатни прегледи имате право всяка година, ако се осигурявате