Ревен и лопен помагат против възпаление на маточните тръби

Възпалителните заболявания на маточните тръби се наричат салпингити и са най-често срещаната патология в гинекологията. Причинителите са предимно гонококи, хламидия, смесена чревна флора от аеробен или анаеробен произход. Обикновено инфекцията се разпространява по съседство и засяга разположения в близост яйчник – означачава се като салпингооофорит или аднексит.

Инфекциозният процес, възникнал в гениталния апарат на жената, се разпространява асцендентно – от влагалището и матката към маточните тръби и яйчниците. Това става или чрез лимфната система, или интраканаликуларно (преминавайки през маточната кухина към лумена на маточните тръби). При интраканаликуларното разпространение първо се възпалява лигавицата на маточната тръба, съставена от еднореден цилиндричен епител.

Възниква катарален (повърхностен) ендосалпингит, при който вътрешността на тръбата се изпълва с ексудат (течност, образувана в резултат на възпалението, съдържаща голямо количество левкоцити и фибрин). Дори възпалителният процес да бъде спрян на този етап възникват тежки смущения в проходимостта на маточната тръба.

Създават се условия за срастване между гънките на лигавицата й, представляващи истински капан за оплодената яйцеклтека. Значително нараства рискът от възникване на извънматочна бременност.

Народни средства срещу възпалението на маточните тръби:

  • Смесват се 100 грама корен ревен и 75 грама теменуга. 2 супени лъжици от билковата смес вечерта се поставят в термос и се залива с 2 чаени чаши вряла вода. На сутринта се прецежда, разделя се на 3 части и се пие 1 час преди ядене.
  • Смесват се 100 грама цвят лопен, 100 грама лайка и 100 грама комунига. 3 супени лъжици вечерта се поставят в термос и се залива с 3 чаени чаши вряла вода. На сутринта се прецежда и се пие по 150 грама 4 пъти на ден 1 час преди ядене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *