Рефлуксът – най-разпространеното стомашно заболяване

Гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) е едно от най-разпространените заболявания в съвременното общество. Тя възниква при регулярно връщане на стомашен сок към хранопровода, който дразни лигавицата в долната му част и може да доведе до неговото възпаление.

„Въпреки сложното име, заболяването не е сложно, но, за съжаление, е често срещано. Все повече и по-млади пациенти започнаха да се оплакват от рефлукс- счита се, че 17% от хората на 20-годишна възраст страдат от това.“ казва гастроентерологът д-р Александър Маринов от Клиниката по гастроентерология на „Аджибадем Сити Клиник Младост“ в София.

Симптомите се изразяват в парене и болка зад гръдната кост, болка в горната част на корема. Има и неспецифични симптоми като нощна кашлица, чести зъбни инфекции, сухота в устата, горчивия вкус в устата сутрин. Киселините са основен, но незадължителен симптом. За да може да бъде поставена диагнозата, трябва симптомите да се проявят поне два пъти седмично, но с по-голяма продължителност- от 3 до 6 месеца. Т.е. ако между 3 и 6 месеца проявяваме два пъти седмично симптоми, вероятно говорим за гастроезофагеалната рефлуксна болест.

„Вероятно една от причините възрастовата граница да пада е наднорменото тегло, което започва да се проявява във все по-ранна възраст. Грешки в храненето, храна с ниско качество, тютюнопушене, прекалена употреба на пикантни, мазни или пържени храни- всичко това може да ни постави в рисковата група.“ предупреждава специалистът.

По време на бременност, заради повишеното интраабдоминално налягане, рефлуксът е често срещан проблем. Най-често това са пациентки, които са го имали и преди бременността, но повишената коремна обиколка го засилва. В такъв случай консултацията със специалист и внимателният подход са от изключително значение, тъй като по-скоро трябва да се наблегне върху хигиенно-диетичния режим на бременната, а не върху медикаментозно лечение.

Възможно е хората с години да не разберат, че страдат от гастроезофагеален рефлукс. Това е много опасно, защото може да причини увреждане в долната част на хранопровода- ерозия, която в последствие би могла да доведе до Баретов хранопровод или трансформация на клетките, т.е. в предраково състояние. Това състояние трябва да бъде диагностицирано, проследявано и лекувано адекватно. Диагнозата се поставя чрез гастроскопия- с гастроскоп се оглежда горната част на стомашно-чревния тракт. Въпреки че изследването е инвазивно, то е сравнително безопасно и дава възможност да се вземе биопсия от стомаха в търсене на бактерията Хеликобактер Пилори. Тя, освен, че е виновна допълнително за рефлукса, защото повишава стомашната киселиност, е и причина за язвена болест на стомаха и на дванадесетопръстника, МАЛТ лимфом и други състояния.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Вижте петте полезни свойства на прасковите
Next post Диетоложка препоръча как да се храним в жегите