Рецептата за домашен антибиотик от „черно слънце“ на Петър Димков

Есента започва бавно да настъпва, а един от нейните дарове е черният бъз. Някъде го наричат бъзак, а лечителят Петър Димков му дава името „черно слънце“ и приживе активно го препоръчва за лечението да редица болести, особено за усилване на отслабналата имунна система, при грип, при простуда, при възпаления на гърлото, на дробовете, за сърце и за прочистване на кръвта. Димков обичал да дава пример с прелетните птички. Те задължително ядат плодчетата на черния бъз, преди да отлетят към топлите страни. По този начин укрепват своите организми, за да могат да издържат дългия полет.

Ако решите да си приготвите домашен антибиотик от черен бъз, трябва да подберете само добре узрели зрънца. След като измиете плодовете с помощта на вилица изронете черните топченца от дръжките. После започнете да редите в стъклен буркан ред захар, ред плод, ред захар, ред плод. Завършвате със захар. Бурканът се покрива с марля и вестник, за да може да диша. Не се захлупва в никакъв случай с капачка. Хубаво е да се съхранява на тъмно и проветриво място. Когато сокът на черния бъз започне да разтапя захарта, трябва да го притискате надолу с дървена лъжица.Ако в края на 3-тата седмица захарта се е разтворила, прецедете сока.

Ако все още не е – оставете за още няколко дни да престои. Прецеждането се прави чрез марля, а готовият сироп се налива задължително в стъклени бутилки, не в пластмасови. Имайте предвид, че черният бъз цапа много. От кожата петната се махат след няколко дена, от дрехите е почти невъзможно, дори и с качествени препарати. След като сте прелели сиропа, не бива да го стерилизирате. Единственото условие за съхранението му е да го държите на тъмно и хладно място. Когато е готов за консумация, профилактично се приема по 1 с. л. 3 пъти дневно на гладно. Ако се появи епидемия от грип, дозата се удвоява.

За да не стават зян плодовете от сиропа, Димков препоръчвал от тях да се прави целебно вино. За целта остатъкът от плодчетата се прехвърля в по-голям съд и се залива с вода. Дозата е на 1 килограм плод – 3 литра вода. В период от 2 до 3 седмици се получава много вкусно вино от черен бъз. Можете да го пиете по 1 винена чаша преди ядене, 3 пъти дневно. Дозата за деца според лечението на Димков е половин винена чаша.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *