Рецептите на д-р Гайдурков за железен имунитет през зимата

Д-р Георги Гайдурков е роден през 1961 г. в София. Завършва медицина в МА-София през 1985 г. Специализира нутрициология в Свободен медицински факултет с ръководител проф. Божидар Попов. През 1995 г. завършва магистратура по психология в СУ „Св. Климент Охридски“ със специалност „Клинична и консултативна психология“. Работи последователно в неотложно звено и бъбречно отделение към МБАЛ „Христо Ботев“-Враца и 12 години в Центъра по хемодиализа към МБАЛ „Св. Анна“-София. От 2001 г. е ръководител на Консултативния център за безлекарствена терапия „Санитас“-София.

Като специалист в лечебното хранене и холистичната медицина д-р Гайдурков е разработил алтернативни методи да поддържаме здравето си крепко, без да пием шепи лекарства. Според него в есенния сезон е най-важно да се погрижим за имунната система, за да предотвратим боледуването си през зимата, доверявайки се на целебните качества на черния бъз.

„Два са най-популярните видове бъз, които се използват у нас. Това са черният бъз и бъзакът. Първият е многогодишен храст или дърво, а вторият – тревисто растение, чиято надземна част отмира всяка есен. По отношение на тяхната най-използвана част – плодовете, в западноевропейската традиция предпочитание се дава на дървовидния черен бъз. Там те най-често се използват в кулинарията след задължителна термична обработка. У нас, обратно, използват се плодчетата предимно на тревистия бъз – бъзака, и то не в готварството, а с профилактично-лечебна цел. Ако сравним състава на плодовете при двата вида, ще открием, че той е почти идентичен, като при бъзака е значително по-концентриран. Затова, ако искаме да си приготвим домашен имуномодулатор за зимата, трябва да изберем тревистия бъз“, съветва Гайдурков.

„Тъй като имунната система е ангажирана на практика при всички физиологични или патологични процеси в нашето тяло, бъзакът може да се използва универсално при изключително широк диапазон от здравословни проблеми, както и профилактично. Смята се за доказана противовирусната му активност – предимно при грип и херпес, противогъбичния и противооточен ефект“, допълва той.

„Най-простият, евтин и запазващ лечебните качества начин за домашно приготвяне на продукти от бъзак е, като изсушим много добре узрелите и спонтанно ронещи се плодчета на бъзака. Това можем да направим и в домашна фурна на около 40 градуса с вентилатор. Съхраняват се после в хартиен (не найлонов) плик на проветриво сухо място. Поглъщат се по 10-15 зрънца дневно“, съветва лекарят. За другата му рецепта са необходими 1 кг свежи, добре узрели плодове или 300 г сушени, 1 кг захар и 1 л вода. „Смесват се заедно или се реди един пласт плод и един пласт захар. След 10-14 дни сместа е готова. В други варианти сместа може да се прецежда и се ползва само сиропът. Дозата е 1 ч. л. на гладно всеки ден“, казва д-р Гайдурков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Компотът мигновено помага при хипотония
Next post Пиенето на поне 4 чаши чай всеки ден понижава риска от диабет