Рецепти от Гърция с портокал за здраве

Култът към портокалите, както и към маслините е толкова голям в Гърция, защото са изключително полезни за нашето здраве.

Рецепти

1. Цедено мляко и нарязан портокал

Гърците използват цедено кисело козе мляко, но ако не можете да намерите козе мляко, използвайте краве.

Те слагат нарязани на ситно портокали, които омесват с цеденото кисело мляко. Ако не им е достатъчно сладко, добавят малко мед. Тази рецепта е полезна при болен стомах и проблеми с храносмилането. Портокалите в комбинация с цеденото кисело мляко предизвикват оригване, като облекчава стомаха.

Тази полезна смес подобрява храносмилането и отделянето на стомашен сок, както и отделянето на инсулин от задстомашната жлеза.

Не се препоръчва при отворена язва. Можете да ядете цеденото кисело мляко с портокали на гладно преди хранене като изчакате 20-30 минути, за да може млякото и нарязаният портокал да подействат.

Можете да ядете около 10:00 часа и около 15 (16:00) часа като по този начин подхраните стомаха в рамките на 2-3 часа след като е смлял приетата храна.

Полезна е и вечер преди заспиване, защото сместа е лека и приятна за стомаха.

2. Чай от портокалови кори

Портокалови кори, които са оставени да заветрят или да изсъхнат, са изключително полезни за стомаха, за ставите и при язви под формата на чай.

В 1 литър студена вода слагате корите на 1 голям портокал. След като заври водата, отнемете от огъня, но задръжте още 15 минути във водата.

Прецедете и пийте на гладно. Действието на чая от кора на портокал е отлична. Това е един чудесен начин да промиете своя стомах. Облекчава болките при ревматизъм и подагра.

Прочиства жлъчката, черния дроб и бъбреците от дребни песъчинки и други отлагания. Освен, че помага шлаката да бъде изхвърлена вън, този чай не позволява да се образуват камъни.

Можете да пиете от този чай сутрин, обед и преди вечеря на гладно. Той не е вреден да се пие в продължение на няколко дена студен вместо вода.

Ако добавите в 1 ч.ч. чай от портокалови кори 1/2 ч.л. канела, получавате чудесно средство за понижаване на кръвното. В корите на портокала се съдържа водоразтворимият витамин Р, който има свойството да намалява кръвотеченията, дори да ги спира напълно.

Компрес с отвара от кори на портокал е добър за рани по кожата и при акне.

3. Смути с портокал

Възможни са най-разнообразни комбинации на портокал с други плодове, както и на портокал със зеленчуци.

Слагате в блендера 1 портокал, 1 ябълка и 1 киви. Ако не ви е сладко, сложете малко домашен мед. Ако ви е прекалено гъсто, добавете минерална вода.

В блендера зареждате 1 портокал, част от краставица и червено цвекло. Другите комбинации са въпрос на вашето въображение.

4. Консумация по принцип

Яденето на портокали директно или като част от плодова салата е полезно. Портокалите са сладки плодове, но въпреки това съдържат и полезни фруктови киселини.

Тяхната целулоза е нежна (не е като на зелето, цвеклото, ряпата, ябълките), но въпреки това е полезна, защото изчиства вредни и гнилостни натрупвания от стомаха.

Затова е по-добре да ядете по 1 портокал поне 2 часа след ядене, когато стомахът е смлял храната и тя вече е заминала към тънките черва.

Пиенето на прясно изцеден портокалов сок е много полезно. Но трябва и да ядете портокали, защото сокът има бързо действие, понеже се усвоява скоростно. Но при него изхвърляте целулозата, докато резенчетата портокал се усвояват постепенно, защото стомахът трябва да ги смели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *