Розацея – как да се храним, хомеопатия, релаксация

Кожно заболяване, при което челото, носът и бузите се зачервяват необичайно вследствие спукването на капилярите близо до повърхността на кожата. Понякога зачервяването се придружава от гнойни пъпки, наподобяващи акне. При по-възрастните мъже това може да доведе до ринофилия отичане на носа.

Причини за розацея, кои са най-засегнати

Докато първите симптоми на заболяването могат да се появят в юношеска възраст, при повечето хора розацеята се появява на възраст 30, 40 или 50 години. В по-голямата си част са засегнати хора със светла кожа. Точната причина за розацеята все още е обект на обсъждане от експерти. Изследванията обаче показват, че тук са замесени много свързани фактори: генетична предразположеност, наследственост (особено при хора от европейски / келтски произход), съдови анатомични нарушения и дисфункции, храносмилателни разстройства, инфекции, себорея, кърлежи, ендокринни нарушения, недостиг на витамини, чернодробни заболявания, стрес и т.н.

Фактори, които влошават състоянието

Климатични фактори. От първостепенно значение са вятърът, екстремните температури (топлина, студ), честата смяна на температурата при излизане от стаята на улицата и обратно.

Психовегетативни разстройства. Развитието на заболяването се основава на ангионевроза – нарушение на съдовия тонус в резултат на „неправилна“ нервна регулация. Ангионеврозата може да бъде резултат от остър или хроничен стрес, преумора, липса на сън, изживяване на емоции на гняв, срам, смущение.

Заболявания на храносмилателната система. Състоянието на кръвоносните съдове може да бъде отрицателно повлияно от наличието на бактерия Helicobacter pylori в стомаха на човека, дисбаланс на „полезните“ и „вредните“ бактерии в червата. Увреждането на стомашната лигавица от хеликобактер провокира отделянето на възпалителни медиатори в кръвта. В резултат на дисбиозата човек не получава необходимите хранителни вещества, витамини и минерали.

Микроорганизми. Местното повишаване на температурата в резултат на постоянното разширяване на кръвоносните съдове на кожата създава комфортни условия за размножаването на опортюнистични бактерии, които нормално живеят върху човешката кожа и не му навредят. Този механизъм е в основата на развитието на папулопустуларната форма на розацея.

Развитие на розацея в 4 фази

Развитието на розацея обикновено напредва от лек стадий (зачервяване и свръхчувствителност) до по-късен етап (папулозно-пустуларен обрив, известен като акне розацея). Важно е да знаете, че възпалителната форма на акне от III или IV стадий е много подобна на розацеята, така че е много лесно да ги объркате. Но за разлика от огнищата на редовно акне, проблемът с розацеята не се причинява от бактерии, прекомерно натрупване на мъртви кожни клетки или излишно количество себум. Причината му е комбинация от активността на паразитни микроорганизми и възпаление на тъканите.

Най-разпознаваемите признаци на акне-розацея за разлика от обикновеното акне са характерното отсъствие на комедони и минимални белези по кожата.

Хранене при розацея

• Някои изследвания показват, че хората с розацея страдат от недостиг на солна киселина – стомашен секрет, който преработва храната в стомаха. Някои природолечители препоръчват приемане на солна киселина на капсули по време на всяко обилно хранене. Започнете с една капсула и при всяко обилно хранене увеличавайте дозата с по 1 капсула, докато достигнете до 7 или почувствате топлина в стомаха. След като веднъж сте почувствали тази топлина, намалете дозата с 1 капсула и вземайте този брой капсули при подобни по количество храненета (при по-леките хранения вземайте по-малки дози). След като стомахът започне да се приспособява, ще чувствате топлината по-рано и може постепенно да намалявате дозата.

• Хората с розацея често страдат от недостиг на витамин В: Вземайте по 100 мг. Витамин В комплекс без ниацин.

• Произвежданият от задстомашната жлеза ензим липаза също може да е в недостатъчно количество: вземайте по 1-2 таблетки панкреатин дневно.

• Избягвайте кофеина (кафе, чай, кола, шоколад), алкохола, горещите напитки, пикантните храни и всички други храни или напитки, които предизвикват зачервяване.

Хомеопатия при розацея

• При зачервена кожа, която пари и сърби: сяра З пъти на ден (Sulphur).

• При отичане и бодежи по кожата, която е лъскава на вид: апис (Арis) три пъти на ден.

Релаксация при розацея

Намаляването на производството на солна киселина често се дължи на стрес, депресия или безпокойство. Освободете се от тези симптоми чрез следните методи:

• Опитайте се да предвидите стресовите ситуации и да се подготвите за тях,

• Намалете заетостта си. Научете се да казвате „не“.

• Ако имате проблем или грижа — споделете ги,

• Оставете си време за „правене на нищо“.

• Занимавайте се с някакво хоби, спорт или друго занимание, което ще отвлича вниманието ви от грижите и ще ви поглъща изцяло за известно време.

• Присъединете се към курс по йога, медитация или биологично зареждане.

Традиционна медицина при розацея

• Обикновено лекарите предписват антибиотици. На мъжете с ринофилия се предлага операция, която да отстрани загрубялата кожа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *