Розмаринът подобрява паметта и лекува депресията

Сигурно не ви е известно, че ароматът на розмарин е полезен за здравето и подобрява паметта между 60 и 75 процента. Още Шекспир описва чудодейните свойства на маслото от това растение в пиесата „Хамлет“ в реплика на Офелия, която казва, че розмаринът помага на спомените – както за молитва, така и за любов.

Научни доказателства за невероятните му свойства могат да дадат психолози от университета Нортъмбрия в Нюкасъл. Екипът е установил, че ароматът на растението значително подобрява дългосрочната памет и подпомага дейностите на мозъка, свързани със смятането.

При опитите били пускани пред вентилатор в помещение четири капки от маслото от розмарин, като въздушният поток бил поддържан 5 минути, преди да пристигнат доброволците. В експериментите участвали 66 души, които провели тестове в стая с розмарин, и в такава, която била без есенцията.

На участниците били поставени различни задачи, при които да бъде изпитана тяхната памет. Доброволците получавали оценки за скоростта и качеството на изпълнението им. Тези от тестваните, които действали в „облъченото“ с розмарин помещение, показали много по-добри резултати при запомнянето на събития, запомнянето на изпълнението на задачите в определен момент и в скоростта на запаметяването.

При анализ на кръвта на участниците, които били под въздействието на есенцията, имали по-високи стойности на 1,8 цинеол в кръвната плазма – именно тази съставка оказва положително въздействие върху мозъчните процеси. Други проучвания, правени досега, показват, че летливите молекули на розмарина попадат в кръвния поток чрез носа. Тези химикали директно стимулират обонятелния нерв, което също оказва влияние върху мозъчните процеси. Участниците под въздействието на розмарина запомняли средно по седем последователни задачи, докато другата група – само 4.

Розмаринът се използва за компреси за мъчно заздравяващи рани, мазна кожа, пърхот и косопад. Но намира приложение и в парфюмерията и козметиката – когато е изсушен запазва голяма част от аромата си.

Розмаринът притежава общоукрепващо въздействие. Идеален е при изтощение след тежко боледуване, при простудни заболявания, херпеси и главоболие. Подправката стимулира и подобрява храносмилането, защото има свойството да възбужда секрецията на стомашните жлези. Влияе добре и на отделителната система и стимулира жлъчната секреция. Има ободряващо действие. Освежава въздуха и понижава количеството на болестотворните организми. Идеално и много ефективно противогрипно средство е. Подправката е ефективно средство срещу депресивни състояния. Лекува бяло течение, кожен рак, ревматични болки, ниско кръвно налягане, хронична умора и пренапрегнатост.

Хората, които имат проблеми с нервната система, трябва да приемат розмарин. 1-2 капки масло от розмарин са достатъчни да се разтворят в малко вода и да бъдат изпити. Настойка от листата на билката в комбинация с лавандула оказват положително въздействие при хора, които са преживели инсулт. Розмаринът помага при частична загуба на обонянието, речта и зрението. Полезно е неговото масло не само за възрастните, но и за младите. Въздейства благоприятно и върху деца, които страдат от дефицит на внимание.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *