Розмаринът подобрява паметта и предпазва мозъка от увреждания

Една от най-известните още от дълбока древност билка се нарича розмарин.Тя има многобройни приложения както в кухнята, така и в холистичната медицина. И листата, и цветовете на това растение са били използвани за подобряване на паметта хиляди години. Не е случайно, че дори Шекспир пише за розмарина като средство за подобряване на паметта.

Розмаринът предпазва мозъка от увреждания и стареене

Известна загуба на паметта се счита за нещо нормално и естествено като част от стареенето. Билката защитава мозъка по различни начини, за да сведе до минимум увреждането и да забави стареенето на мозъчните клетки. Той увеличава притока на кръв към мозъка, което от своя страна му доставя повече кислород и хранителни вещества.

Розмаринът съдържа карнозна киселина, която се бори със свободните радикали. В билката се съдържат естествени киселини, които помагат за защита на клетките на тялото и ДНК -то от увреждане от свободните радикали. Счита се, че съединенията в розмарина предотвратяват разграждането на ацетилхолин, което е химично вещество, което стимулира мозъчните клетки, които са отговорни за паметта и разсъжденията и да комуникират помежду си. Миришете розмарин, за да подобрите паметта си.

Съществува проучване, в което на две различни групи от хора била дадена есенцално масло от розмарин. Общо 66 души са участвали в проучването. Те били разпределени на случаен принцип в две стаи – едната с аромат на розмарин, а другата без аромат. Резултатите били забележителни – участващите в експеримента, който били в първата стая имали шанс 60 до 75% да си припомнят нещата, в сравнение с тези, които не са били в стаята, която меришела на етерично масло от розмарин.

Как да използвате подправката?

Има много различни начини да подобрите паметта си с розмарин. Един от най-лесните е да сложите 3 до 4 капки масло от розмарин върху тъкан и се насладете на уханието във въздуха.

Ето и някои и други приложения и ползи от етеричното масло от подправката:

Лекува артрит и действа противовъзпалително. Успокойте стомаха и облекчете болката от лошото храносмилане и менструалните спазми с тази страхотна билка. Розмаринов инфузионен разтвор за премахване на пърхот и справяне с косопада. Освен с микробите, тя се бори ефективно и с кожни и ставни проблеми. Незаменим лек е при метеоризъм, главоболие, виене на свят, невроза, невралгия, ставни заболявания. Розмаринът, наричан още морска роса, бабин косъм или ливанче, преустановява загубата на косми при косопад, успешно се бори с пърхота, целулита и възпаленията по кожата.Страдащите от ниско кръвно също трябва да знаят, че ливанчето е билката, подходяща за тях. Тази уникална подправка бързо и ефективно лекува кашлица, възпаления на бронхите. Тя е безопасна и много полезна за страдащите от астма. Ароматът й напомня много на камфор или бор.

Характерно за химичния състав на морската роса е съдържанието на етерични масла (2%), смоли и дъбилни вещества.

Розмаринът намалява на тревожността, повишава настроението. Помага за детоксикация на черния дроб. Има успокояващ ефект. Облекчава болката. Помага на храносмилането. Засилва имунната система. Твърди се, че дори може да се използва превантивно срещу ракови заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *