Руколата е опасна, ако я хапвате всеки ден

В съвременна Италия руколата е едно от най-популярните допълнения към пица, ризото, сос песто, салати и тестени изделия. Британците я използват като подправка за горещи ястия, а французите като допълнение към мезета и леки салати. За египтяните руколата е идеалната подправка за морски дарове и боб. Tя и останалите листни зелени зеленчуци могат да помогнат за намаляване на риска от диабет.

Доказано е, че алфа-липоевата киселина, мощен антиоксидант, открит в руколата, значително намалява нивата на кръвната глюкоза, засилва чувствителността към инсулин и дори помага за предотвратяване на допълнителни окислителни увреждания при пациентите с диабет. Но, както всяко друго растение, така и тя има своите плюсове и минуси. Тези, които са диагностицирани с гастрит с висока киселинност, също трябва да внимават с нея. Тя съдържа киселина, която допълнително дразни болния стомах.

Американски алерголози от болница Хенри Форд в Детройт смятат това растение за най-силния алерген поради наситеността му с фитонциди. Според лекарите най-често алергия към рукола се появява при тези, които изобщо не могат да понасят кръстоцветните (зеле, репички, ряпа). Руски експерти изтъкват, че руколата съдържа голямо количество витамин К, за който е известно, че повишава съсирването на кръвта. Това обяснява и нейната опасност за тези, които приемат лекарства за разреждане на кръвта.

Руколата не трябва да се консумира при разширени вени и тромбофлебит. Установено е също, че тя може да причини маточни контракции при жените по време на бременност и съответно да предизвика спонтанен аборт. Всички тези „заплахи“ са реални, ако използвате руколата в неограничени количества. Кулинарни експерти напомнят, че това зеленолистно растение е подправка и не трябва да го използвате самостоятелно, като например листата на марулята, а винаги в комбинация с друга храна.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *