Руска лекарка: Диабетиците да не близват пъпеш!

Прочутата руска диетоложка Елена Соломатина посочи няколко групи хора, на които не се препоръчва да ядат пъпеш. Пъпешът не трябва да се дава на деца под две години, защото може да причини стомашно разстройство, съветва експертът. Освен това трябва да се избягва при заболявания на стомашно-чревния тракт и захарен диабет. Пъпешите са с високо съдържание на нитрати, които могат да се отличат по твърдите им вени.

„Нитратните“ плодове са опасни за деца, възрастни хора, хора с хронични заболявания, бременни жени и кърмачки. Нитратите в тялото се превръщат в нитрити. Те блокират хемоглобина, той преминава в неактивна форма, тъканите спират да дишат. Метаболизмът е нарушен“, обяснява Соломатина.

В същото време тя отбелязва, че пъпешите имат много полезни свойства, но с количеството трябва да се внимава. Пъпешната каша съдържа калций, калий и магнезий. Прочиства организма, помага му да се възстанови от интоксикация или разстройство. Пъпешът премахва солите на тежките метали.

Калият укрепва сърдечния мускул, премахва излишната течност от тялото и премахва подуването. Помага за заздравяване на костите, зъбите, лекува косата и ноктите. Магнезият пък успокоява нервите и разширява кръвоносните съдове. Този плод защитава нервната система, а също така неутрализира действието на хомоцистеин в организма, което в излишък води до възпалителни процеси. Калотеноидите на пъпеша пък подобряват зрението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *