Руска лекарка: Пенсионерите да забравят за хляба!

Българинът не сяда на масата без хляб. Неслучайно на всички по-важни поводи хората се „захранват” с хляб и сол или хляб и мед. Последни проучвания обаче преобръщат наопаки разбиранията ни за храната. Оказва се, че хлябът днес се счита за опасен продукт за здравето, особено, ако сме навършили определена възраст.

Според диетологът Ирина Минаева той е най-добре да се изключи от диетата, когато човек е навършил 50 години. Според експерта консумацията на всеки продукт от рафинирано бяло брашно трябва да се намали във всяка възраст. Това се отнася най-вече за деца и възрастни хора. За тези под 30 години, които се занимават с тежък физически, лекарката препоръчва да консумират повече хлебни изделия от останалите.

„Но от 40-годишна възраст трябва да го консумирате ограничено, до 50 години – максимум 1-2 филийки дневно, а след 50-те е по-добре да го премахнете напълно”, казва още тя. Експертът споделя и как е правилно да се консумира този тестен продукт – за целта трябва да се дъвче дълго и старателно, за да се разтвори в слюнката, защото храносмилането му започва в устата ни.

Минаева настоява да се избягва напълно комбинацията от хляб със сирене, яйца, каша или месо. Но суровите или варени зеленчуци, билки, сок, както и зеленчуци или масло се комбинират идеално с него. „Ако не можете да откажете този продукт, яжте го леко изсушен. При това положение съдържащите се в него нишестета, които постъпват в организма ни в големи количества, се превръщат в нужните ни монозахариди”, казва диетологът.

В продължение на хилядолетия тази храна се е приготвяла на основата на малц, хмел, ръж и други естествени закваски. От средата на миналия век индустриалната мая започва да се използва в производството на хлебни изделия.

Благодарение на тази съставка процедурата за печене на тестени изделия се ускорява няколко пъти и следователно това помага да се увеличи производителността. Има още няколко аргумента, които оправдават вредата от дрождевите култури за човешкото тяло. Състоянието на чревната микрофлора играе важна роля за поддържане на човешкото здраве. Тъй като дрождите са доста активни гъбички, след като попаднат в тялото, те се размножават със светкавична скорост, измествайки полезните бактерии от червата.

Освен това, като страничен продукт от своята жизнена дейност, дрождите произвеждат антибиотици, които изобщо не допринасят за подобряване на състоянието на червата. Комбинацията от тези фактори впоследствие води до отслабване на имунитета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *