Руски лекар: До 2 грама сол на ден за хипертониците

В телевизионната си програма известният руски лекар Александър Мясников посочи „три класически грешки“, допускани от всички пациенти с хипертония. Първо: оставяте диетата непроменена. Хранителните навици са изключително важни за контрола на кръвното налягане, подчертава Мясников.

Ако след като чуе диагнозата хипертонията, човек продължава да се храни по същия начин, както преди, това е грешка, тъй като проблемът с високото кръвно налягане изисква определени корекции в приема на сол, захар и мазнини.

„Яжте възможно най-малко сол и захар, изключете от диетата мазните храни, включете повече зеленчуци и плодове“, казва специалистът и подчертава, че когато се диагностицира артериална хипертония, трапезната сол трябва да се консумира в количество, не повече от два грама на ден.

Специалистът коментира, че всяко налягане над нормата е показател за хипертония и дори човек да не чувства едновременно очевиден дискомфорт, повишеното налягане ще предизвика постоянно напрежение в съдовете и тялото, увеличавайки риска от свързани усложнения. Ако хипертонията не се лекува, тя ни „убива бавно“, заяви теледокторът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *