Руски лекар с черен списък на храните, забранени за хора над 60 г.

Известният руски лекар Евгений Арзамасцев изброи храните, които хората над 60-годишна възраст не бива в никакъв случай да слагат на трапезата си и да консумират ежедневно и в обилни количества. Според него най-вредни са хранителните продукти, които не съдържат полезни елементи, но са богати на калории, въглехидрати, мазнини (трансмазнини) и сол.

Когато възрастният човек консумира подобни храни, натоварва прекомерно черния дроб, стомаха и сърцето, но не дава на тялото никакви полезни микроелементи и витамини. В същото време особена опасност представляват трансмазнините, предупреди лекарят. „Те водят до повишаване на липопротеините с ниска плътност, тоест лошия холестерол.

Също така влияят негативно на всички клетъчни компоненти, тъй като те са доста активни молекули, които увреждат клетъчните стени“, казва той. Докторът разяснява, че при възрастните хора тялото произвежда недостатъчно количество антиоксиданти, които могат бързо да преодолеят тези молекули.

Трансмастните киселини са създадени чрез промишлен процес, при който се добавя водород към течни растителни масла, за да ги направи по-твърди. Другото име на трансмазнините е „частично хидрогенирани масла“.

Специалистът препоръчва ограничаване на консумацията на наситени мазнини до по-малко от 7% от дневните калории, а приемът на трансмазнини да бъде по-малко от 1%. Ето и 10-те храни, съдържащи трансмазнини, които трябва да избягвате: на първо място е маргаринът. После са пържените картофи от заведения за бързо хранене. Хора в пенсионна възраст не бива да консумират още готови баници и закуски от бутертесто. След тях по вреда се нареждат чипс и солети. Шоколадът, в чийто състав пише, че съдържа „растителни мазнини“, също е забранен. Растителната сметана и пуканките за микровълнова допълват „черния списък“. В него влизат още промишлено произведените тестени изделия, вафли и кроасани, както и зърнени закуски от типа на корнфлейкс. Специалистът препоръчват да се избират продукти без „добавено масло“, създаване на навик за преглеждане на опаковката на продуктите, които купуваме, и избягване на продукти със съдържание на трансмазнини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *