Руски онколог посочи най-богатите на антиоксиданти храни

Руски онколог посочи най-богатите на антиоксиданти храни

Популярният руски онколог, к.м.н., д-р Иван Красаев, изброи в кои хранителни продукти се съдържат най-много антиоксиданти. Антиоксидантите са тези молекули, които могат да предотвратят опасните верижни реакции, отключвани от свободните радикали, пише zdrave.to.

Те играят ролята на естествен щит за организма. Основните антиоксиданти, съдържащи се в хранителните продукти, са полифенолите, каротиноидите, а също така някои витамини и минерали.

Убихинон (коензим Q10), известен като „код на младостта“ се съдържа в целината, фъстъците, сусаменото семе и шам фъстъците.

Ликопенът, който блокира възпалението и свободните радикали, присъства в спанака, грейпфрута, доматите и доматената паста, също и в дините.

Витамин С, отговарящ за производството на колаген, може да се открие в шипковите плодове, черната боровинка, червеният пипер и листните зеленчуци.

Източникът на красота е витамин Е. Има го в растителните масла, ядките и сините сливи.

Флавоноидите, подмладяващи кожата и регулиращи хормоналния фон, се съдържат в зеления чай, гроздето, ябълките, какаото, соята, куркумата, горските плодове и броколито.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *