Саботьори: 8 причини да сте гладни и след хранене

Една от причините за наднорменото тегло е постоянният глад, който изпитваме. На всеки му се е случвало да се нахрани и след половин час отново да е гладен, което говори за някакъв проблем в организма или храната, която консумираме. Ето това са възможните причини:

1. Твърде много захар

Яденето на твърде много захар повишава апетита. С други думи: Колкото повече хапвате, толкова по-гладни сте. Ако храната ви съдържа твърде много фруктоза, това кара тялото да произвежда грелин. Заради грелина мозъкът ви казва, че не сте сити. Намаляването или цялостното изключване на сладките храни не само подобрява здравето, но и помага за отслабване. Ако все пак не можете без сладко, ограничете количествата и го използвайте като „награда“ и го хапвайте по специални поводи.

2. Твърде малко протеин

Протеинът помага за усещането за ситост. Смята се, че, ако ядете богата на протеини храна, като цяло ще сте по-малко гладни. Има цели диетични режими, които включват малки количества протеин на всяко хранене, за да не огладнявате през деня.

Храни, богати на протеин: месо, риба, яйца, сирене, леща, нахут, киноа, бадеми, чиа, броколи, царевица, грах, тофу

3. Лептинова резистентност

Една от причините да сте гладни дори след като сте се наяли, може да е проблем с хормоните. И по-точно с лептина. Лептинът е най-важният хормон, който казва на тялото ви, че сте сити. Лептиновата резистентност се среща по-често при хора със затлъстяване.

4. Стрес

Стресът повишава нивата на хормона кортизол и това ви кара да се чувствате гладни и да искате да ядете. Затова, когато сте напрегнати, постоянно ви се яде. Когато сте нервни и ви се хапва нещо, опитайте с кратки дихателни упражнения. С тях ще възстановите вътрешния си баланс и ще укротите усещането за глад.

5. Недостиг на сън

Ако не спите достатъчно, нивата на хормона грелин са по-ниски. Особено ако това се случва системно. Грелинът се свързва с усещането за ситост. Колкото по-малко спите, толкова по-трудно ще се засищате или чувството за глад ще идва по-бързо след хапване.

6. Ядете твърде бързо

Ако се храните прекалено бързо, почти сигурно дъвчете храната по-малко. А това „забавя“ сигналите до мозъка, че сте гладни. Колкото по-бавно се храните и колкото повече дъвчете, толкова по-малко ще ядете. Ако сте се нахранили набързо, е много вероятно да трябва да си дояждате.

7. Разсеяни сте, докато ядете

Част от усещането за ситост идва от това, колко осъзнато се храните. Гледането на телевизия например пречи да се наслаждавате на храната и ви разсейва. Това води след себе си две възможни последствие. От една страна ще сте изяли повече, от друга – след като си хапнете сложената порция, вероятно ще сте гладни.

8. Скука

Почти със сигурност ви се е случвало да си седите у дома, да няма какво да правите и да ви се хапва нещо. Дори да сте яли преди час. Отивате до хладилника и си избирате нещичко. Проучванията доказват, че в такива моменти хората посягат предимно към по-вредни храни – мазно или сладко, за да удовлетворят фалшивия си глад.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *