Световъртежът сигнализира за множество проблеми

Световъртежът сигнализира за множество проблеми

Едва ли има човек, на когото чувството на световъртеж да е непознато. То може да включва най-различни усещания – лека неустойчивост, прилошаване, въртене на собственото тяло или на околните предмети, сякаш току-що слизаме от въртележка.

Световъртежът понякога е придружен от допълнителни симптоми като неясно или двойно виждане, главоболие, сърцебиене, невъзможност за концентриране, гадене и повръщане, изпотяване, свръхчувствителност към светлини и шум. Това състояние, което мнозина подценяват, може да сигнализира за различни заболявания или да алармира за тяхното приближаване.

Най-често със световъртеж се съпровождат ендокринни заболявания, болести на кръвта, психични разстройства, травми по главата и шията, сърдечносъдови болести, нервни и офталмологични заболявания, прилошаване при пътуване, морска болест, хроничен стрес и др.

При направено рязко движение световъртеж се предизвиква от краткотрайно спадане на кръвното налягане. Също така може да се получи и при значително понижаване на кръвната захар в резултат на гладуване или нелекуван диабет. Когато става дума за заболявания на главния мозък, виенето на свят се среща при инсулт, тумор, мигрена, епилепсия, дисеминирана склероза, травми по главата и шията.

Затова при остър пристъп, особено ако е съчетан с нарушения на говора, слабост в крайниците, раздвоение на образа или други разстройства на сетивата, е наложително веднага да се потърси лекарска помощ.

Световъртежът не е самостоятелно заболяване, но се поддава на лечение.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *