Сезонът на кърлежите: Имате силно главоболие – прегледайте се за лаймска болест

Заради нашествието на насекомите разходката ни на открито може лесно да се превърне в посещение на лекарския кабинет, ако не сме внимателни. Ухапването от кърлежи може да доведе до лаймска болест, която трудно може да се открие при възрастни и деца.

Първият симптом обикновено е обривът, който наподобява мишена. Той се появява в първите няколко дни, но може да отнеме до един месец. Засегнатото място, макар и зачервено, не сърби и обикновено изчезва от само себе си.

Обривът може да бъде забелязан навсякъде по кожата, ако изобщо бъде забелязан. Ако няма такъв, сигурен сигнал, че сте хванали лайска болест, е главоболието. То се проявява при почти 70% от пациентите още в началото на заболяването и над 60% от хората, живеещи с него. Заедно с болката в главата може да възникне и фоточувствителност. Схванатост на врата, коленете или ставите, също са симптом. Може да забележите и болка или подуване.

Ако усещате дискомфорт в мускулите или в ставите, подобно на артрита, е възможно да се окаже, че сте болни от лаймска болест. Пациентите често са неправилно диагностицирани с артрит или фибромиалгия, тъй като този тип болка може да се появява и отшумява.

Висока температура и други грипоподобни симптоми като студени тръпки може да заблудят за наличието на други заболявания, а не на лаймска болест. Наблюдавайте се за треска и студени тръпки, които се появяват с обрив. Необяснимата крайна умора може лесно да бъде определена като друго състояние или липса на подходяща почивка, но повече от половината от жертви на лаймска болест я изпитват.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *