СЗО: Подгответе се за пандемия от птичи грип

Епидемиологът от Световната здравна организация (СЗО) Ричард Пийбоди призова светът да се подготви за възможността вирусът на птичия грип да се предава между хората, което може да доведе до нова пандемия, предаде ТАСС, като цитира интервю на специалиста за испанското издание „Ел паис“.

„Трябва да сме на първа линия, за да намалим риска от предаване на заразата от птица на човек“, каза експертът. „Има опасения, че той може да придобие способност да се разпространява от човек на човек по устойчив начин и да предизвика нова пандемия“. Според Пийбоди „трябва да се подготвим за това“.

„Научната общност анализира генетичната последователност на тези вируси, за да ги наблюдава, както и да разработи ваксини, в случай че са необходими“, добави той.

На 26 февруари СЗО съобщи, че от 2003 г. до 25 февруари т. г. в 23 страни по света са регистрирани 873 души, заразени с грип А (H5N1), както и 458 смъртни случая, предаде БТА.

Птичият грип е често срещан при пернатите, но понякога се предава и на хората. Това е респираторно заболяване със симптоми, подобни на тези на обикновена настинка. В риск са децата и възрастните хора, както и страдащите от хронични заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Рецептите влизат в телефона ни, пуснаха ново мобилно приложение
Next post Диетолог заклейми мита за пиенето на вода с лимон на гладно