Симптомите, по които да разпознаем високия холестерол

Лекарят Георги Сапего говори за опасностите от високите нива на холестерол в кръвта и свързаните с тях симптоми в интервю.

Според него има „лош“ и „добър“ холестерол, които се различават по състав и действат по различен начин върху организма, пише zdrave.to.

„Лошият холестерол провокира развитието на атеросклероза, която уврежда артериите в мозъка, сърцето, червата или краката. Всички тези части на тялото могат да бъдат много силно засегнати. А добрият холестерол предотвратява развитието на атеросклероза“, казва лекарят.

Има две неща, които правят повишаването на нивата на лошия холестерол особено опасно. Болестите, които причинява, не могат да бъдат излекувани, а само забавени. За съжаление е много трудно да се разпознаят необичайни нива на холестерол без изследвания.

„Високият холестерол обикновено се появява само когато артериите вече са сериозно засегнати от атеросклероза.

Симптомите могат да включват силна болка в гърдите, болки в краката, задух, внезапна слабост, проблеми с говора или баланса. Това са признаци на нарушен кръвен поток в артериите на мозъка, сърцето или краката“, обясни Сапего.

Освен това при възрастни хора под кожата на клепачите могат да се появят характерни симптоми. Ако такива петна се появят при дете, те могат да показват наследствено нарушение на метаболизма на холестерола.

„Под кожата на клепачите се появяват подобни на мазнини жълтеникави петна. Това не са микроскопични точки, а добре видими петна. В половината от случаите ксантелазмата показва високо ниво на холестерол в кръвта „, споедля лекарят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Седенето на стол скъсява живота като цигарите
Next post Яжте по 2 бразилски ореха на ден, засилва имунната система