Сините сливи пазят от 4 вида рак

Колкото по-тъмен е цветът на сливите, толкова по-здравословни са те. Антоцианините – мощни антиоксиданти, които имат противовъзпалително и антимутагенно действие, им придават синьо-виолетов цвят.

Следователно сливите предпазват кръвоносните съдове, предотвратяват инфаркти и инсулти, намаляват риска от свързани с възрастта заболявания, включително деменция, и предотвратяват развитието на рак. Изследванията показват, че сливите могат да предпазват от рак на дебелото черво, шийката на матката, на гърдата и черния дроб. Но със сигурност техният противораков спектър е по-широк, тъй като изследванията в тази посока все още са оскъдни.

В червените сливи има по-малко антоцианини, а в зелените и жълтите – почти никакви. Но те все още са много полезни поради наличието в тях на други антиоксиданти. Важно да се подчертае, че във всички сливи има много пектин.

Освен другите полезни свойства, за които мнозина са чували, предпазва от атеросклероза и рак, но по различни механизми. Свързва холестерола, мутагените, тежките метали и други токсични вещества в червата и ги извежда от тялото. Заради това, както и поради още други причини, сините сливи трябва редовно да присъстват в менюто ви.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *