Синузитът – има ли помощ срещу това възпаление

Синузитът – има ли помощ срещу това възпаление

Възпаление на слузестата ципа на синусите (въздушните кухини в костите от двете страни на носа), което може да се дължи на удар в носа, бактериални или вирусни инфекции като настинка, алергии или плуване.

Синузит – симптоми

Симптомите включват запушване на носа, болки в него и областта на лицето (включващи зъбобол и болка в горната челюст), висока понякога температура и отделянето на гъста слуз от носа.

Видове синузит

В зависимост от естеството на хода на синузит се разграничава остра и хронична форма.

Острият синузит продължава, обикновено до три седмици. Причинява се от остри респираторни вирусни инфекции, настинки, грип, морбили и други патологии, които причиняват подуване на лигавицата в синусите.

Продължителността на хроничния синузит (латентен) е от три седмици до няколко месеца. Причините за неговото развитие са главно инфекции от смесен тип. Често това заболяване възниква от неграмотна употреба на антибиотици.

Симптомите и на двата вида синузит са сходни и се различават само в степента на проявление: острата форма на заболяването е по-изразена. Общите признаци на остър и хроничен синузит са редуване на назална конгестия, назална конгестия, гнойно изхвърляне от носа (с изключение на състояния, когато носът е много запушен, тогава изхвърлянето може да не се наблюдава) и главоболие, интензитетът на който се увеличава с втората половина на деня. Високата температура е по-честа при остър синузит. На фона на тези симптоми болният синузит бързо се изморява, наблюдава се слабост, загуба на апетит и проблеми със съня.

Усложнения при синузит

Въпреки че в повечето случаи синузитът протича без усложнения, има потенциално животозастрашаващи състояния, които могат да бъдат усложнения на острия синузит. Поради факта, че фокусът на възпалението е в черепа, където синусите са разположени отблизо, съдовете, доставящи очите, както и поради тънката септа, са възможни следните усложнения:

  • инфекции на окото и околните тъкани;
  • назална тромбоза;
  • менингит;
  • мозъчен абсцес
  • костни инфекции.

Диагноза на синузит

Диагнозата на синузит е сложна. Той включва събиране на историята на пациента, оплаквания, симптоми и инструментални изследвания. При синузит пациентите се оплакват от главоболие или точни болки в засегнатата област, нарушения в дишането на носа и секреция от носа. Признаците на обща интоксикация могат да показват остра форма на бактериален синузит. Медицинската анамнеза ви позволява да разберете за наличието на заболявания, предшестващи текущото състояние: настинките или просто хипотермията на тялото може да се превърнат в причините за синузит. При диагнозата „синузит“ събирането на зъбната история на пациента е от голямо значение, тъй като кариесът на горния ред зъби или изваждането на зъб от същия ред може да провокира одонтогенен синузит.

При изследване на пациент за синузит отоларингологът извършва такива манипулации като перкусия (потупване) и палпация (палпация) в областта на увредените синуси, риноскопия и фарингоскопия. Ендоскопските инструменти и оборудване позволяват на лекаря да изследва вътрешното състояние на кухините, да идентифицира отоци, наличието и характера на изхвърлянето, наличието или отсъствието на аномалии в структурата на скелета на носа. Ендоскопията се извършва под обща анестезия с помощта на ендоскоп. През носния проход се поставя ендоскоп.

Важен инструментален метод за диагностициране на синузит е радиографията. Фронталната проекция ви позволява да оцените състоянието на максиларните и фронталните синуси. Носната проекция на брадичката се използва за изследване на фронталните синуси. Страничните проекции са задължителни при съмнения за челен синузит.

Превенция при синузит

Важна превантивна мярка за синузит е навременното лечение на синузит и елиминирането на симптомите на настинка, което често се усложнява от синузит. В някои случаи синузитът се развива срещу инфекции в устната кухина, например поради дълбок кариес. Редовните посещения при зъболекар ще предотвратят развитието на усложнения.

Като други мерки за профилактика на синузит се препоръчва да се води здравословен начин на живот, да се изоставят лошите навици и да се закалявате.

Билки при синузит

• Настойката от златник е ефикасно лекарство: залейте 1 ч. л. от стритата на прах билка с чаша вряща вода, оставете да покисне 15 минути и прибавете 250 г. бромалин (протеолитичния ензим от ананаса, който можете да намерите в магазините за здравословна храна). Вземайте през 2 часа по време на острите пристъпи.

• Внимание: да не се използва по време на бременност и от хора с високо кръвно налягане.

• Чесънът също е полезен; употребявайте при готвене колкото се може повече от свежото растение.

Хомеопатия при синузит

• При пронизваща болка в областта на скулите или натиск върху носната кост, придружен от отделянето на слуз: калиев бихромат (Каli bichromicum).

• При разкъсваща болка по лицето, която се влошава от студеното, и чувство, че зъбите са прекалено дълги: течен живак (Меrkurius solubilis).

• При хроничен синузит без отделяне на слуз, постоянна раздразнителност, чувство, че се носиш из въздуха при ходене: медуница (Sticta pulmonaria).

При краткотрайни симптоми: през час до 4 дози; при дълготрайни симптоми: 3 пъти на ден до 4 дни

Хранене при синузит

• Постоянните пристъпи на синузит може да са признак за хранителна алергия.

• Природолечителите препоръчват меню без млечни произведения, с ограничена употреба на въглехидрати и много сурови зелени зеленчуци и плодове.

Хидротерапия при синузит

• Парните инхалации спомагат за прочистването на синусите:

• Вземайте продължителни горещи душове.

Пригответе си съд с вряща вода и се наведете над него, през главата е наметната хавлиена кърпа, вдишвайте дълбоко в продължение на 10 минути.

• Използвайте овлажнител за въздух в стаята, в която спите.

Китайска медицина при синузит

• Могат да ви помогнат ментата, орловите нокти, луковицата на кандилката и кората от танжерина.

Акупресура при синузит

• Поставете палеца и показалеца на лявата ръка върху вдлъбнатините на очите, там където се срещат носната кост и веждите; поставете дясната си ръка зад врата, като обхванете мускулите от двете страни на гръбначния стълб между пръстите и долната част на дланта си. Притискайте едновременно четирите точки в продължение на 1 минута и дишайте дълбоко.

Традиционна медицина при синузит

• Обикновено лекарите предписват антибиотици за борба с инфекцията, При дълготрайни проблеми се дават капки или спрейове за отпушване. В много тежките случаи се прилага хирургическа намеса, за да се прочистят и стерилизират синусните кухини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *