Сирената, които са подходящи за хора с непоносимост към лактоза

Непоносимостта към лактоза засяга много хора. При нея е налице невъзможност за нормална обработка на лактозата в млечните продукти. След консумацията им се появяват редица симптоми и оплаквания, сред които подуване на корема, тежест, газове, храносмилателни смущения, спазми, дори силни болки в някои по-тежки случаи.

Не всички сирена обаче са с еднакъв лактозен състав. Някои видове съдържат повече лактоза от други, пише az-jenata.bg. Хората с особено чувствителен към лактозата храносмилателен тракт е добре да избягват най-вече меките и кремообразни, пресни сирена, като рикота, извара. Те са с най-висок процент съдържание на лактоза. Твърдите и отлежали сирена съдържат по-малко лактоза и повече мазнини.

Лактозата представлява вид захари в млечните продукти. Именно тя предизвиква неприятните симптоми при хората, които не я усвояват правилно, според realsimple.com. В зависимост от тежестта на състоянието някои хора изобщо не могат да консумират лактоза, докато други нямат проблем да хапват някои видове сирена с по-ниско съдържание на лактозни захари.

Кои са сирената, които съдържат по-малко лактоза?

Мюнстер

Сиренето Мюнстер съдържа много малък процент лактоза – по-малко от 1% за порция. То е меко, с леко ядков вкус и се приготвя от краве мляко.

Камембер

Камембер е френско сирене с ниски нива на лактоза. То е меко, с кремообразна текстура, леко тревист вкус и наситена млечна гладкост. Бялата плесен по камембера е ядлива и придава популярния му вкус.

Бри

Сиренето бри е подобно на камембер, но има малко по-високи нива на лактоза в състава си. Има кремообразен вкус, меко е и с прекрасна консистенция. Може да се консумира в малки количества от хора с непоносимост към лактоза.

Проволоне

Сиренето проволоне е италианско маслено сирене, което също е с ниски нива на лактоза, подходящо за страдащи от непоносимост към нея.

Гауда

Гаудата е добре узряло сирене с опушен аромат и с ниски нива на лактоза. Има леко сладникав вкус. Чудесно е за сандвичи, на скара, добавено към печени ястия, меса.

Синьо сирене

Синьото сирене също е с по-ниски нива на лактоза. Добавяйте го към салати, сандвичи, печени ястия с месо и зеленчуци, паста. Прекрасно е за приготвяне на сосове и пица.

Пармезан

Пармезанът е добре познато твърдо и добре узряло сирене с много наситен вкус. То е с нисък диапазон на лактоза, което го прави подходящо за страдащи от непоносимост към нея. Подходящо е за паста, пица, ястия с яйца, месо, зеленчуци, сосове.

Швейцарско сирене

Швейцарското сирене съдържа ниски нива на лактоза. Може да се хапва в малки количества от хора, които не я усвояват добре. Подходящо е за сандвичи, омлети, салати, ястия с пилешко месо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post 5 неща, които ще се случат с тялото ви, ако пиете сок от кисели краставички
Next post Артишокът – вкусният трън за младост и пъргав ум