Сладко от малки зелени орехи – вкусно, но и много полезно

Началото на юли е перфектното време да си приготвим сладко от малки зелени орехчета. Изключително вкусно, а и много полезно при проблеми с щитовидната жлеза и хора, които желаят да се профилактират с естествен йод. Тъй като никога не съм правила подобен вид сладко изкушение, се поразрових из нета за подходяща рецепта.

Прочетох няколко, но най-подробна и добре структурирана ми се стори тази на Виолета Шейтанова – любител в кухнята, както сама се представя в блога си. Според мен обаче – доста изпечен кулинар. Целта й е да вдъхновя максимално хората да използват въображението си в кухнята и да не се притесняват да експериментират.

Ето една рецепта за сладко от зелени орехчета, по която майка й приготвя сладкото. А на мен ми предстои.

Необходими продукти за сладкото от орехчета:

  • 100 орехчета
  • 1кг захар
  • 2 чаени лъжички лимонтозу – една при беленето и една при варенето
  • 0,5 л вода

Начин на приготвяне на сладкото от орехчета:

Избират се сто на брой еднакви орехчета преди да започнат да се образуват ядките.

Зелената кора се обелва желателно с ръкавици, защото много цапат ръцете и се измиват трудно. Слагат се веднага в съд с вода, в която има една чаена лъжичка лимонтозу, за да не потъмняват. Орехчетата се възваряват на котлона и веднага водата се изхвърля. За по-удобно се използва гевгир.

Веднага се поставят под течаща вода.

Това се повтаря 4-5 пъти. Така се премахва горчивината на орехчетата. Последната вода трябва да не е кафява. Добре е да се прецени какви съдове да се използват и къде да се изхвърля водата защото орехчетата много боядисват. Възварява се захарта с половин литър вода за около 5 минути. Слагат се орехчетата и се варят.

Образувалата се пяна по време на варенето се отпенва.

Орехчетата се варят докато от сиропа се образува капка без да се оттича върху суха порцеланова чиния.

Другият показател, че сладкото е готово е образуването на „сапунени“ мехурчета в целия съд. Две -три минути преди отнемане от огъня се поръсва една чаена лъжичка лимонтозу и се разбърква. Ако след отнемането от огъня има пяна, съда се разклаща леко. Така пяната се събира в средата и лесно се обира. Не е желателно да има пяна, защото сладкото се озахарява. Сладкото престоява не по-вече от 2-3 минути и се разлива в затоплени бурканчета. Запечатват се и обръщат с капачката надолу.

Ако е станало сполучливо не е необходимо заваряване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *