След диагнозата рак на Кейт Мидълтън: Какво е превантивна химиотерапия?

След диагнозата рак на Кейт Мидълтън: Какво е превантивна химиотерапия?

Миналия петък Кейт Мидълтън, принцесата на Уелс, сподели, че е била диагностицирана с рак във видеопослание, публикувано от двореца Кенсингтън. Принцесата заяви, че изследванията след тежката ѝ коремна операция в Лондон са установили наличие на рак и медицинският ѝ екип я е посъветвал да премине курс на превантивна химиотерапия. Тя допълни, че е в ранен етап на лечението. Кейт не спомена вида на рака, с който е диагностицирана.

„Операцията беше успешна. Тестовете след операцията обаче установиха, че е имало рак. Поради това медицинският ми екип ме посъветва да премина курс на превантивна химиотерапия и сега съм в ранните етапи на това лечение“, каза тя.

Какво е превантивна химиотерапия?

Превантивната химиотерапия не е клиничен термин, но експертите са единодушни, че може да се отнася за адювантна химиотерапия, която се използва, за да помогне за унищожаването на раковите клетки, които могат да останат след операция или лъчетерапия.

Химиотерапията от своя страна е лечение на рак, при което се използват мощни лекарства за унищожаване на раковите клетки или за забавяне на техния растеж. Тя често се използва за лечение на различни видове рак и може да се използва самостоятелно или в комбинация с други терапии като операция или лъчетерапия.

Различните видове химиотерапия

Използват се различни видове химиотерапия според нуждите на пациента. Неоадювантната терапия се прилага преди операция или лъчетерапия, за да се свие туморът. Периоперативната терапия се прилага преди и след операцията. Палиативната химиотерапия помага за облекчаване на симптомите, ако ракът се е разпространил.

„Адювантната химиотерапия се прилага стратегически след първично превантивно лечение, като например операция или лъчетерапия, като има за цел да елиминира всички остатъчни ракови клетки. Нейната основна цел е да предотврати риска от повторна поява на рака, като се насочи към потенциално неоткриваеми злокачествени клетки, като по този начин подобри перспективите за постигане на дългосрочна ремисия и потенциално излекуване на заболяването“, казва д-р Раджат Баджадж, директор по медицинска онкология в болница Fortis, Нойда.

„Дори ако туморът е отстранен чрез операция, ако се смята, че има висок риск да се появи отново, идва ролята на химиотерапията след операцията или адювантната химиотерапия. При тази процедура след операцията на пациента се прилагат лекарства за химиотерапия. Ракът на дебелото черво, ракът на гърдата, ракът на яйчниците и ракът на белия дроб често се лекуват с адювантна терапия. Според изявлението на г-жа Кейт Мидълтън е трудно да се разбере какво има предвид, когато казва, че се подлага на „превантивна химиотерапия“, тъй като според мен няма такъв термин и това, което е имала предвид, би могло да бъде химиотерапия за предотвратяване на повторната поява на рака, което всъщност означава адювантна химиотерапия“, казва д-р Съни Джаин, началник и старши консултант по онкология в болница Marengo Asia Hospitals Faridabad.

„Предимството на адювантната химиотерапия е, че ефектът може да продължи много години, като понижава риска от рецидив и подобрява шансовете за оцеляване. Тази форма на лечение се обмисля, когато ракът е с висок риск от рецидив, например, или ако са засегнати лимфни възли, което показва, че ракът може да се е разширил. Тези методи на лечение включват химиотерапия, имунотерапия, хормонална терапия и други“, казва д-р Джаин.

„Обратно, палиативната химиотерапия се прилага, когато ракът е прогресирал до нелечим стадий, като се фокусира върху овладяването на симптомите, подобряване на качеството на живот и удължаване на преживяемостта чрез възпрепятстване на прогресията на заболяването. Този подход е насочен към болката, гаденето, умората и други симптоми, свързани с рака и неговото лечение, като има за цел да оптимизира цялостното благосъстояние на пациента и да му осигури комфорт по време на напредналите стадии на заболяването“, казва д-р Баджадж.

Макар че адювантната химиотерапия е превантивно лечение, което се използва при ракови заболявания в ранен стадий, тя е по-агресивна по своя характер. Палиативната химиотерапия, от друга страна, се фокусира върху облекчаване на симптомите и се използва при напреднали ракови заболявания.

„Обикновено прилагана при ракови заболявания в ранен стадий, адювантната химиотерапия може да включва по-агресивни протоколи за превантивно лечение, целящи пълното елиминиране на раковите клетки, макар и с потенциално засилени странични ефекти поради по-високите дози и по-дългата продължителност. Палиативната химиотерапия, често използвана при метастатичен или напреднал рак, дава приоритет на облекчаването на симптомите и подобряването на качеството на живот, макар и с ограничена ефикасност при контролирането на прогресията на заболяването“, добавя д-р Баджадж.

„Както адювантната, така и палиативната химиотерапия носят свои собствени ползи и предизвикателства. Адювантната химиотерапия е обещаваща за дългосрочен контрол на заболяването и преживяемост, но може да предизвика по-тежки странични ефекти поради агресивния си характер. Палиативната химиотерапия, напротив, се фокусира върху облекчаване на симптомите и подобряване на качеството на живот, макар и с ограничена ефективност при контролирането на напредналата прогресия на рака“, казва експертът.

Д-р Баджадж казва, че изборът между адювантна и палиативна химиотерапия зависи от различни фактори, включително стадия на рака, вида му, здравословното състояние на пациента, целите на лечението и свързаните с него ползи и рискове.

„Мултидисциплинарният екип, включващ онколози, медицински сестри и специалисти по палиативни грижи, си сътрудничи при вземането на решения за лечение, като осигурява персонализирани, всеобхватни грижи, съобразени с индивидуалните нужди на пациентите. Чрез такива съгласувани усилия пациентите получават оптимална подкрепа и лечение, което подобрява цялостния им опит и резултати в сложния пейзаж на онкологичните грижи“, заключава експертът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *