След събуждане – 10 мин. на слънце, за да сте щастливи

В забързаното ни всекидневие намирането на начини за оптимизиране на енергийните ни нива и подобряване на качеството на съня ни е постоянна цел. Въпреки различните стратегии и техники 0една проста, но силна практика се отличава – излагането на утринна светлина.

Набиращият все по-голяма популярност д-р Хубърман обяснява как прекарването на време навън в естествена светлина в първия час след събуждане може положително да повлияе на общото ни благополучие. Централна за него е концепцията за циркадния ритъм – вътрешния биологичен часовник, който регулира нашия цикъл на сън и будност.

Излагането на естествена светлина сутринта помага на мозъка да разбере, че е началото на деня, което стимулира производството на хормони като кортизол, които насърчават бдителността и будността. Този естествен сигнал не само стартира нашия ден, но и подготвя почвата за по-плавен преход към вечерните часове, когато телата ни се подготвят за почивка.

Д-р Хубърман обяснява, че слънчевата светлина стимулира освобождаването на серотонин, често наричан „хормонът на щастието“, който може да повиши настроението и общото ни благополучие.

Придобиването на този прост навик може да направи чудеса за здравето и настроението, като същевременно не изисква никакви специални усилия или разходи.

Преподаващият в Станфорд учен твърди, че са ни необходими само 5-10 минути на пряка слънчева светлина, за да задействаме тези процеси в тялото си.

Така че следващия път, когато се събудите, направете си услуга и прекарайте няколко минути на утринното слънце. Вашето тяло и ум ще ви благодарят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *