Смартфоните с повече бацили, отколкото тоалетната

Още от най-ранна детска възраст ни учат, че трябва да внимаваме с мръсотията и да я избягваме. Личната хигиена и поддържането на чисто са основни правила, които трябва да спазваме, ако искаме да сме здрави. Но мръсотията по повърхността на различните предмети невинаги се вижда. Понякога на пръв поглед чисти предмети може да са „бъкани“ от бацили, които заплашват здравето ни.

Така по нашите ръце може да се появят Е коли, бактерии, причиняващи туберкулоза и голям брой други патогени, а ние няма и да разберем. Ето защо трябва често да мием ръцете си. Мнозина обаче си задават въпроса кой е най-мръсният предмет на света. Тоалетната чиния отдавна е отстъпила първото място след редица изследвания и новият приз се държи от парите. Това твърдение е напълно логично. Всеки ден милиони банкноти и стотинки обикалят от ръка на ръка. Значи ли това обаче, че те наистина са най-мръсното нещо? Група учени проведоха серия от изследвания и откриха по кои повърхности има най-много бактерии.

Така се оказва, че компютърната техника, мобилните телефони и дръжката на количката или кошницата в супермаркета са по-мръсни от парите. Смартфонът пък представлява най-голямата заплаха в момента на разговора, тъй като кожата на лицето е много чувствителна към инфекции. На следващо място е дръжката от количката в супермаркета. На ден за нея се хващат стотици души. Така на всяка трета количка можете да намерите E коли. Задължително е да внимавате с дръжката на количката, преди да тръгнете за хранителни стоки, като най-добре е да използвате антисептик.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *