Сменете кафето с това растение чудо

Сменете кафето с това растение чудо

Има едно растение, което често се използва като безкофеинова напитка и здравословна алтернатива на кафето.

Това е цикорията. Ценителите и привържениците на здравословния начин на живот я обичат не толкова заради приликата й с кафето, а заради богатия витаминен състав и уникалния деликатен вкус.

Цикорията съдържа витамини С, Е, А, В1, В2, В5 и В6. Благодарение на тях напитката има силни антиоксидантни свойства, спомага за укрепването на клетъчните мембрани и развитието на имунните клетки.

Цикорията съдържа и инулин – вещество, което има благоприятен ефект върху чревния микробиом, намалява риска от диабет и помага за нормализиране на въглехидратния и липидния метаболизъм. Сред минералите си струва да се подчертае високото съдържание на калций, магнезий и желязо.

Полифенолът в цикорията може да помогне за намаляване на възпалителните процеси. Благодарение на това вещество, консумацията на цикория може да облекчи симптомите на артрит или да помогне при чревни проблеми.

Диуретичните свойства на това растение са полезни за здравето на бъбреците и пикочната система. Цикорията се грижи и за доброто състояние на черния дроб, като спомага за прочистването на органа от остатъчни продукти при разграждането на алкохол и някои лекарства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *