Смокинята – кога е много полезна и за кого вреди

В природата дървото смокиня расте в широколистни гори и по откритите склонове, в планинските или крайморски райони.

Тя е субтропично дърво от семейството на черницата и достига до 12 м височина. Листата и стъблата й съдържат млечен сок. Смокинята има изключително добре развита коренова система. Расте добре на светлина,предпочита глинести и варовити почви. Размножава се чрез семена, резници и калеми. Също расте добре на закрито като декоративно и овощно растение.

Пресните смокини съдържат до 24% захари. В плода има органични киселини, дъбилни вещества, белтъчини, мазнини, а от пресните плодове се приготвят вкусни конфитюри и мармалади, хапват се и сушени или в консервирана форма.

Терапевтичното използване на смокини:

  • Бульон от смокини се използва като средство за изпотяване и антипирептик. Приготвя се с 2 супени лъжици сухи стъбла и 1 чаша вода или мляко.
  • За да се ускори съзряването на абсцеси, също се използват пресни или накиснати сушени плодове върху болното място.
  • В народната медицина, смокини се използват под формата на сок, приготвен с вода или мляко за простудни заболявания, възпаление на дихателните пътища и като гаргара за възпалено гърло и възпаление на венците.
  • Подобряват състоянието на стомаха, бъбреците, и служат като диуретик.
  • При заболявания на сърдечно-съдовата система са особено полезни, тъй като са богати на калий. Калият облекчава стреса от кръвоносните съдове, за да се отпуснете и да ги разшири. Смокинята играе важна роля в превенцията на хипертония и е полезна при венозна недостатъчност.
  • Съдържащият се в смокините фицин е ензим, който намалява съсирването на кръвта, стимулира резорбцията на съдовата тромб.
  • Смокините имат леко слабително действие.
  • Облекчават сърцебиенето.
  • Полезни са при анемия, при заболявания на далака и черния дроб.

ВНИМАНИЕ!

Смокините не трябва да се използват при захарен диабет, заради високото съдържание на захар в тях.

При подаграта също е противопоказно използването им, поради големия брой съдържаща се в него оксалова киселина.

При остри възпалителни заболявания на стомашно-чревния тракт не трябва да се хапват смокини, поради голямото количество фибри, съдържащи се в плода.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *