Сок от цвекло – за какво е полезен и как е правилно да се пие

Сокът от цвекло – той най-често се използва за лечение и профилактика на различни заболявания. Според изследван, проведено от австралийски учени през 2012 г., дневната консумация на 250 ml прясно изцеден сок от този кореноплод спомага за понижаване на кръвното налягане и укрепване на стените на кръвоносните съдове, предотвратявайки появата на атеросклеротични плаки, съобщава изданието The Health Site.

Друго нещо, с което сокът от цвекло може да помогне, е поддържането на здравето на черния дроб. Съществена роля в този процес играе модифицираната аминокиселина бетаин, съдържаща се в кореноплода. Има положителен ефект върху регенеративните процеси, стимулира синтеза на протеини, предотвратява развитието на мастна хепатоза (заболяване, при което мазнините се натрупват в черния дроб), предпазва клетките на органите от токсичното действие на етиловия алкохол.

Поради голямото съдържание на желязо, сокът от цвекло е незаменим при анемия. Фибрите, които също са достатъчни в зеленчуците, ще помогнат за подобряване на чревната функция. Йодът в състава му поддържа здравето на щитовидната жлеза и цялата ендокринна система.

Сокът от е полезен и за тези, които следят теглото си, тъй като хранителната стойност на продукта е 42 kcal на 100 g. Освен това зеленчуковата напитка ще помогне за подобряване на имунитета, намаляване на нивата на холестерола в кръвта и ускоряване на възстановяването на организма след заболяване.

Сокът от цвекло трябва да се въвежда в диетата с повишено внимание, дори ако няма противопоказания. Започнете с малък обем – до 50 ml на ден. Постепенно увеличавайте количеството напитка, която пиете. Препоръчителният дневен прием е 200–250 мл. Можете да го пиете веднага или на два пъти между храненията (25-30 минути преди хранене), съветва изданието.

Не трябва да пиете пресен сок от цвекло веднага след приготвянето, тъй като ще съдържа висока концентрация на нитрати. Оставете напитката да се утаи в хладилника за 2-2,5 часа, след което ще стане годна за консумация. Възможно ли е да се пие сок от цвекло на празен стомах? Да, но в малки количества и не концентриран, а разреден с вода в съотношение 1:1.

В същото време не забравяйте, че прясно изцеденият сок съдържа органични киселини, които могат да причинят дразнене на стомашно-чревния тракт, така че следете здравето си. Но не трябва да пиете напитката през нощта или преди пътуване. Що се отнася до продължителността на сокотерапията, тя трябва да бъде 12-14 дни. След това време направете почивка за приблизително същия период, препоръчва още здравният портал.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *