Спазвайте два съвета на Далай Лама за дълъг живот

14-ият Далай Лама, който обеща да живее до 110-113 години, разказа колко часа сън на ден са му необходими, за да се чувства здрав.

„Трябва да разберете: ако умът ни е възбуден и обезпокоен от различни емоции, това се отразява и на физическото ни състояние. Например, кръвното налягане се повишава, не можем да спим спокойно и т. н. Спокойният ум е ключов фактор, за да е здраво тялото ни. Когато съзнанието ми е в покой, всяка вечер спя много спокойно и дълбоко в продължение на 9 часа. Този сън е от голямо значение „, каза Далай Лама на онлайн среща с индийски лекари.

Будисткият духовен лидер си спомни за оплакването на известен политик, който му споделил, че спи само 4-5 часа на денонощие, а би искал да има дълъг и спокоен сън. „Дори за политиците и предприемачите е необходим адекватен, здрав и спокоен сън – той има положителен ефект върху душевното състояние и функционирането на всички елементи в тялото“, каза Далай Лама.

След дълбок 9-часов сън, той самият отделя няколко часа за медитация всеки ден. „Независимо какви проблеми виждам, умът ми остава в покой“, добави Далай Лама. Според него „душевният мир“, така необходим за психическото и физическото здраве, се постига с помощта на развиване на каруна (състрадание) и спазване на също толкова важния принцип на ахимса (ненасилие).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Пийте всяка сутрин ябълков оцет и мед на гладно
Next post Голяма грешка в храненето забавя отслабването