Спанакът е новата суперхрана, помага на сърцето, очите и мозъка

Спанакът е новата суперхрана, помага на сърцето, очите и мозъка

Още от филмчето за Попай Моряка знаем, че спанакът е супер храна, която освен, че ни дава сила и енергия, помага на работата на очите, мозъка и сърцето. Вижте кой са научно доказаните ползи, ако консумирате спанак.

1. Богат на хранителни вещества

Спанакът е чудесен източник на витамини и минерали, които са полезни за вашето здраве. Той съдържа малки количества цинк, витамин А, витамин К, каротин, лутеин и зеаксантин – основни хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, за да функционира оптимално.

2. Полезен за мозъка

Яденето на спанак е полезно за здравето на мозъка ви, тъй като зеленчукът е пълен с антиоксиданти, като витамин А, лутеин и каротин. „Антиоксидантните ефекти могат да забавят свързаните със стареенето мозъчни увреждания“, казва д-р Джагдиш Хубчандани пред Insider. Той добавя, че приемът на спанак би помогнал и за поддържането на когнитивните функции.

Освен това, има доказателства за антистрес ефектите на зеленчука, като той успява да намали депресията и структурното и функционалното увреждане на мозъка. За приема на зелени листни зеленчуци, като спанак, също се смята, че забавя когнитивния спад.

В проучване от 2018 година учените проследяват спазването на диети и оценяват когнитивните способности на участниците на възраст 58 години. Те наблюдават значително намаляване на скоростта на когнитивния спад при хората, които ежедневно ядат по една порция листни зеленчуци.

3. Нормализира кръвното

Спанакът е богат източник на нитрати, които са естествени химични съединения, които могат да подобрят притока на кръв и да понижат кръвното налягане. „Той може да увеличи производството, действието и функцията на азотен оксид в тялото ви“, казва д-р Хубчандани. Азотният оксид помага за разширяване на кръвоносните съдове, което пък служи за понижаване на кръвното налягане.

Проучване от 2015 година наблюдава краткосрочния ефект от консумацията на супа от спанак с високо съдържание на нитрати. След седем дни участниците, които ядат супата, показват понижаване на кръвното налягане и намаляване на сковаността на артериите в сравнение с хората, които са били поставени на супа от аспержи с ниско съдържание на нитрати.

Доказано е, че високото кръвно налягане и сковаността на артериите допринасят за развитието на сърдечни заболявания. Учените заключават, че консумацията на храни с високо съдържание на нитрати, като спанак, може да бъде ефективен начин за поддържане на добро сърдечно здраве.

4. Подобрява зрението

Листният зеленчук съдържа големи количества лутеин и зеаксантин. Тези растителни съединения могат да бъдат намерени и в окото, където те са отговорни за предпазването от увреждане от ултравиолетовата светлина. Консумирането на храни, които съдържат високи концентрации на лутеин и зеаксантин, може да намали риска от развитие на хронични очни заболявания.

Проучване от 2006 година установява, че хората, които приемат повече тези определени растителни съединения са по-малко склонни да развият ядрена катаракта. Това е най-често срещаната форма на катаракта и се асоциира с помътняване и пожълтяване на лещата.

5. Намалява рискът от анемия

Анемията е състояние, при което тялото ви не успява да произведе достатъчно червени кръвни клетки, за да функционира правилно. Най-честата причина за болестта е дефицит на желязо.

Спанакът съдържа високи концентрации на желязо, което може не само да намали риска от развитие на анемия, но и да помогне за нейното потискане. Децата, бременните жени и жените с менструация са изложени на по-висок риск от развитие на желязодефицитна анемия. Те имат нужда от диета, която съдържа храни, богати на минерала.

Спанакът може да се консумира по много различни начини. Може да го сготвите, да го приготвите на пара, да го варите или дори да го блендирате, за да си приготвите сок или смути.

Научен доклад предполага, че най-добрият начин за консумацията на листния зеленчук е чрез сок или смути. По този начин ще имате възможност да се възползвате максимално от неговите полезни свойства и да получите най-високите концентрации на лутеин. Според изследователите, колкото по-дълго спанакът е изложен на топлина, толкова по-бързо намаляват здравословните му ползи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *