Спанакът не е за всеки! Ето кога не трябва да се яде

Спанакът е един от най-полезните зеленчуци със силен антиоксидантен ефект. В състояние е да се справи с нервни разстройства, да лекува безсъние, да облекчава стреса и умората.

Как се използва спанакът в медицината?

Градинският спанак е добър за хора от всички възрасти. Този диетичен продукт е от особена полза за тези, които страдат от диабет, заболявания на нервната система, анемия, гастрит, ентероколит и изтощение.

В допълнение, този листен зеленчук действа като диуретик, слабително и противовъзпалително.

Калории в спанака – минимум (23 калории на 100 грама), но той съдържа доста голямо количество фибри, така че се препоръчва от диетолозите на тези, които искат да се отърват от излишните килограми.

Между другото, спанакът дава усещане за ситост за дълго време. Антиоксидантите, витамините С и А, бета-каротинът и лутеинът се запазват дори в замразения спанак.

Спанакът съдържа също магнезий, калий, манган, цинк, мед, фолиева киселина. Всички тези вещества са необходими за растежа и развитието на тъканите, за укрепване на косата и зъбите. Хората често наричат ​​спанака метла за червата, тъй като той премахва вредните вещества от този орган, които се натрупват в него.

Спанакът е добър за бременни поради високото си съдържание на фолати. На мъжете се препоръчва, тъй като подобрява репродуктивната функция. Зеленчукът укрепва нервната система, подобрява работата на мозъка.

Има обаче и група хора, на които е забранено да го консумират.Той не е подходящ за хора лошо съсирване на кръвта, дисфункция на щитовидната жлеза, нарушен водно-солен метаболизъм, заболявания на бъбреците и пикочните пътища, подагра и ревматизъм.

Не се яде спанак и когато се приемат антикоагуланти.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *