Специалистите: Два вида рак се предават по наследство

Ракът е коварно заболяване, което може да се предаде генетично, казват специалистите. Лошата наследственост е причина за не повече от 10% от всички онкологични случаи. Независимо от това има хора, на които гените буквално не оставят никакъв шанс. Рискът от развитие на рак с определени мутации е близо 100%.

Всеки ден учените научават още много за вариации на гени, които могат значително да увеличат риска от развитие на определен вид рак. Например средно за човек рискът от развитие на рак на стомаха е част от процента, но ако има само една мутация в определен ген, този риск може да се увеличи до 70%.

Според експерти наследствеността причинява приблизително 5-10% от всички случаи на рак. Най-често „ракът в семейството“ се развива в млада възраст, до 40 години. Онкологията при децата, напротив, не е често свързана с наследствеността.

Сред „семейните“ видове рак се разграничават две основни групи – заболявания на репродуктивната система, например на млечната жлеза, на яйчниците и тестисите, както и тумори на храносмилателната система: черва, панкреас.

Смята се, че „генетичният рак“ се развива без влиянието на други фактори, но учените смятат, че това не е така – роля играят лошите навици, екологията, храненето, физическата активност.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *