Специалист каза как по-лесно да се справим със смяната на времето

При смяната на времето хората изпитват дискомфорт. Мелатонинът е свързан с хормона на щастието серотонин, който ние трябва да си набавим през деня – с повече положителна емоция, с повече природни храни – например зрялото сирене, което съдържа триптофан, черен шоколад и много слънце и витамин Д.

Това каза д-р Радослав Тошков, специалист по функционална медицина, в коментар по темата как влияе върху качеството на съня смяната на зимно с лятно часово време, цитиран от „Фокус“.

„Смяната на времето има два аспекта – единият е икономически, другият е чисто физиологичен. Важното е, че по втория аспект това съвпада с пролетното равноденствие. Слънцето огрява равномерно двете полукълба и очакваме денят и нощта да се уравнят, като във физиологичен аспект това е свързано с очакваната пролет и ако зимата е била тежък сезон с промяна в навици и начин на живот, тялото започва една естествена нагласа. При някои пациенти може да има по-изявена умора, т. нар. „пролетна умора“, промяната в хранителните навици и нуждата от повече слънце“, каза д-р Тошков и добави:

„Самото тяло си иска промените и иска да му помогнем. Нещо, което го показват и традициите ни – като спазването на постите преди Великден, но генерално хората започнаха да обръщат внимание да пречистват тялото си именно в този период“.

„Хората имат нужда да срещат повече слънце. Съветвам да излизат повече навън. Да се суплементира витамин Д, чрез добавки, тъй като все още не можем да имаме 30-40 мин на ден под слънцето, както и да се взимат пробиотици“, допълни още той.

По думите му, винаги, когато се говори за смяната на часовото време трябва да се обърне внимание на двата ключови хормона – серотонин и мелатонин, които имат значение за съня. Винаги има период на адаптация при съня, когато човек още не е готов да се събуди. Това може да трае седмица или 10 дни. В този период се подпомага организъм с мелатонин.

„Мелатонинът е свързан с хормона на щастието серотонин, който и ние трябва да си го създадем през деня – с повече положителна емоция, с повече природни храни – например зрялото сирене, което съдържа триптофан, черен шоколад и много слънце и витамин Д. Това са свързаности, които се изпитват върху функционалността ни през деня, а след това – и върху съня ни.

Активните хора са по-балансирани и не усещат смяната на времето, за разлика от тези, които са пасивни и работят в затворени помещения“, уточни д-р Тошков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Ето как да преборим високото кръвно по метода на Петър Димков
Next post Авокадото ни помага да отслабнем и намалява холестерола