Спирулина – 4 лечебни свойства и ползи за здравето

Спирулина представлява микроводорасло, което може да се намери както в сладководни басейни, така и в соленоводни. Въпреки, че не е много известен, този дар от природата се счита за една от най-мощните суперхрани.

Намира се на всеки континент, но най-големи количества от лечебното зелено водорасло се образуват в алкални езера, в които се съдържат големи количества минерали. Изследвания са открили, че спирулина се консумира в Центална Африка от векове.

То съдържа големи количества протеин, витамини A, E, B1, B2, B3, B12, мед, желязо и много различни минерали. Наред с други биоактивни вещества, водораслото е богато и на тетрапиролични съединения, тясно свързани с молекулата на билирубин, мощен антиоксидант и анти-пролиферативен агент.

Лечебни качества и ползи за организма

При консумацията на спирулиа и използването й всекидневно като добавка не се наблюдават странични ефекти и противопоказания.

Понижава кръвната захар

Спирулина доказано намаля нивата на глюкоза в кръвта, което я прави идеална за консумация при хора страдащи от диабет. Специалистите я препоръчват като помощно средство за контролиране на болестта.

Премахва вредния холестерол

Консумацията на водораслото значително намалява нивата на вреден холестерол в организма и топи мазнините. Мазнините в тялото са податливи на оксидантен стрес, който е предпоставка за сериозни болести. Спирулина е богат източник на антиоксиданти, които предпазват от оксидантен стрес и понижават шансовете за развитие на много заболявания.

Има антиракови свойства

Ефектът на спирулина при ракови заболявания на устата е доста добре проучен. Изследванията сочат, че при 45% от хората лезиите в устната кухниа изчезват, след като консумират по 1 грам от водораслото всеки ден.

Има антиалергични качества

Спирулина е един от най-широко разпространените алтернативни лекове за алергичен ринит. Известно е, че екстракт от водораслото е мощно средство против секреция, сърбеж и запушване на носа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *