Според китайската медицина: Какво да ядем през зимата

Според китайската медицина: Какво да ядем през зимата

Древните китайци преди хиляди години създали лечебна система, която продължава да се използва и в наши дни. Тя се развила през вековете и днес се справя ефективно с много от съвременните заболявания. Китайската медицина е само част от по-голяма концепция на древните китайци за ежедневието.

Тя е клон на огромно дърво, което обхваща всички аспекти на живота. Затова лекарят по китайска медицина не се занимава само с тялото или физиката. Той е като учител, който учи пациентите си как да водят здравословен и балансиран начин на живот.

Според китайската медицина годината има пет сезона – зима, пролет, лято, късно лято и есен, и човек трябва да живее в хармония с промените, които настъпват през всеки един от тях. Това е един от важните аспекти за поддържането на добро здравословно състояние, съобщава Радио Китай.

Хилядолетия назад, когато се зародила китайската медицина, хората живеели в пълна хармония с природата. Те ставали с изгрева, хранели се с това, което им давала земята през различните сезони, и били наясно какво се случва в заобикалящата ги среда, тъй като тя оказвала директно влияние върху всеки аспект от техния живот. Заради този прост на пръв поглед начин на живот, те били здрави и знаели как да поддържат имунитета и органите в добро състояние.

Зимата в китайската медицина

Според китайската медицина Ин енергията е най-силна през зимата. Тя обикновено се асоциира с тъмнината, студа, забавянето, обръщането навътре. Докато Ян е най-силна през лятото и се свързва със светлината, горещината, бързината, експанзивните качества. През лятото времето е топло, дните са дълги и хората прекарват повече време навън. Затова през зимата хранителният режим и дейностите трябва да са насочени към обогатяването на Ин и укротяването на Ян.

Зимата според китайската медицина е сезонът на бъбреците, където се съхраняват първичната и фундаментална енергия на нашия организъм. Ако в ежедневието се съобразявате със сезонните промени ще сте здрави, а болестите ще стоят далеч от вас. Зимата е време да подсилите бъбреците. Почивката е от важно значение, ако искате да ги освежите. Затова някои животни спят през студения сезон. Това и подходящо време да обърнете поглед навътре към себе си с медитация, писане или други практики като Тайдзи и Цигун упражнения. Те ще ви помогнат да се свържете с вътрешния си аз, да подсилите енергията на бъбреците, да отпуснете съзнанието, да успокоите емоциите и да повдигнете духа.

Ушите са орган, който е в тясна връзка с бъбреците. Тишината и спокойствието на зимата позволяват на човек „да чува“ по-ясно света, отколкото през шумното и активно лято. Това го кара да забави темпото, да почива и релаксира повече.

Костите са друга част от тялото, която е тясно свързана със състоянието на бъбреците. Затова през зимата трябва да се обърне внимание на костните проблеми. Обикновено китайската медицина препоръчва през студения сезон да се пият повече костни бульони, защото те подсилват костите и затоплят тялото. Те са и силен тоник за есенцията Дзин, която се изтощава от дейности като силен и продължителен стрес, липса на достатъчно сън, дълги часове работа и прекаляването с алкохола и лекарствата например.

Зимни дейности

През зимата е най-добре да обърнем поглед навътре, да прекарваме повече време в спокойна обстановка, в писане, медитиране, четене или други дейности, които подхранват духа. Студеният сезон е време да забавим темпото и да се подсилим физически и душевно. Вътрешните стилове на бойните изкуства, йогата и медитацията са подходящи практики за тази част на годината. През зимата е препоръчително да се ляга по-рано и да се става по-късно, за да се възстановят силите на тялото.

Някои хора обичат зимата. Тогава те се чувстват по-енергични и предпочитат да са сред природата, да карат ски или сноуборд, или просто да се разхождат в снега. Зимата кара други да прекарват повече време вкъщи, натъжава ги и дори предизвиква депресия поради по-малкото слънчева светлина и физическа активност. Добрата новина е, че всеки може да се радва на зимата, ако живее, храни се и спортува според сезона и обръща внимание на нуждите на тялото.

Храненето през зимата

Много са полезните храни за зимата. Това са всички плодове и зеленчуци, които са в наличност във вашето обкръжение през този сезон – картофи, моркови и други кореноплодни зеленчуци, гъби, ябълки, круши, тиква.

През зимата тялото се нуждае от храна, която ще го затопли, например зеленчукови супи и месни бульони. Храни, които подсилват бъбреците, са: бобът, костните бульони, овчето, пилешкото, орехите, кестените, черният сусам.

През студения сезон продуктите трябва да преминават по-дълга топлинна обработка на слаб огън, с по-малко вода. Това помага на тялото да съхрани топлината през студените месеци. Зеленчуковите супи, пълнозърнестите продукти и запечените ядки са подходяща храна за студените дни.

Принципите за баланс между това, с което се храним, и сезоните са базирани на хилядолетна практика. Лечебното хранене е важен компонент на китайската медицина и подкрепя твърдението, че човек е това, което яде. Храната, която поемаме, оказва силно влияние на тялото, въздействайки на здравето и доброто състояние на физиката и психиката.

След като влезе в тялото, храната става част от него, т.е. действа отвътре, а времето и околната среда оказват влияние отвън.

Китайските диетолози препоръчват да се храните с продукти, които са характерни за мястото, където живеете, и съответния сезон.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *