Сребърната вода – най-силният дезинфектант

Научно доказано е, че сребърната вода спира растежа на над 650 вида бактерии, вируси и всякакви гъбички, но без опасните странични реакции и риска от резистентност на антибиотиците, противовирусните и противогъбичните медикаменти. За сравнение съвременните антибиотици действат срещу 10-12 вида бактерии. Само в рамките на 5-10 минути сребърната вода успява да спре достъпа на кислород до клетката на едноклетъчните микроорганизми. Въпреки това трябва да внимаваме с използването на това лечебно средство в домашни условия, тъй като неправилната му употреба може да доведе до натрупване на метал в организма, който след това не може да бъде изчистен.

Сребърната вода всъщност представлява разтвор на колоидно сребро в обикновена вода, получен чрез специален процес, наречен електролиза. Сребърните йони притежават електрически заряд, който ги оставя разпределени в разтвора, без да потъват на дъното.

В далечни времена, още преди изобретяването на антибактериалния сапун, колоидното сребро се е използвало като естествен дезинфектант. Сребърни разтвори са употребявани за дезинфекция на хирургически инструменти и лабораторно оборудване. Дори в църквата се използва сребърен кръст във връзка с ритуалите, заради което и се твърди, че свещениците винаги са оцелявали по време на страшни епидемии, като чума, малария, холера.

Още преди хиляди години древните гърци са осъзнали здравословните свойства на среброто. Тогава най-богатите фамилии са се хранили от сребърна посуда и така са страдали много по-рядко от болести за разлика от тези, които са използвали прибори и съдове от керамика или желязо. Именно заради дългогодишния прием на сребърни частици богатите хора развивали синкав оттенък на кожата, откъдето идва и терминът „синя кръв“.

С появата на разнообразни синтетични лекарства и антисептици в наши дни употребата на колоидно сребро драстично намалява. Но с нарастващите тенденции към здравословен начин на живот, органична храна и натурални средства за лечение колоидното сребро намира все повече привърженици в последно време. Добавена към течен сапун например, сребърната вода засилва антибактериалните му свойства, премахвайки до 99% от бактериите по кожата.

За разлика от повечето лекарства сребърната вода не потиска, а подкрепя имунната система. Тя също така може да се прилага и за външно действие – за промиване на рани, акне и други кожни заболявания. Колоидното сребро може да е от полза и при заболявания с вирусни причинители, като херпес, брадавици, дори пневмония. Някои изследователи твърдят, че колоидното сребро помага за предотвратяване на почти всички видове грипни вируси.

При болки в гърлото сребърна вода може да се използва за гаргара, както и като средство срещу инфекции на синусите. Стандартна доза колоидно сребро, която може да се приема с профилактична цел и подпомагане на здравето, не бива да надвишава 1 супена лъжица, или 50 до 200 микрограма на ден. Терапевтичната доза за различни заболявания е около 30 мл за 24 часа, като не бива да се взема повече от 7 до 10 дни. Сребърната вода се продава свободно в аптечната мрежа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *