Средиземноморска диета побеждава мазнините около кръста

Зелената средиземноморска диета (ЗСД) намалява висцералните мазнини с 14%, докато традиционната средиземноморска – със 7%, а здравословната – с 4,5%. Това установил международен екип учени, чието проучване е публикувано в BMC Medicine.

Известно е, че висцералната мастна тъкан (мазнина, която обгръща органите в областта на корема) е много по-опасна от периферните мазнини, тъй като човек може да е с плосък корем и пак да има висцерални мазнини над нормата. Висцералната мазнина се натрупва с течение на времето между органите и произвежда хормони и отрови, свързани със сърдечни заболявания, диабет, деменция и преждевременна смърт.

Изследователите противопоставили ЗСД на познатата средиземноморска и на здравословната диета в широкомащабно клинично интервенционно изпитване – DIRECT PLUS. То е ръководено от проф. Ирис Шай от университета Бен-Гурион в Негев, Израел, и екип от италиански, германски и американски изследователи.

В 18-месечното проучване участвали 294 души. ЗСД е модифицирана средиземноморска диета, обогатена с диетични полифеноли и е с по-ниско съдържание на червено/преработено месо в сравнение с традиционната. В допълнение към дневния прием на орехи (28 грама), участниците консумирали 3-4 чаши зелен чай и 100 г (замразени кубчета) зелен шейк. Водната леща има високо съдържание на бионаличен протеин, витамини, минерали, полифеноли, като замества приема на месо.

В предишни проучвания екипът показа, че ЗСД има различни полезни ефекти, вариращи от микробиома до свързаните с възрастта дегенеративни заболявания.

„От резултатите от нашия експеримент научихме, че качеството на храната е не по-малко важно от консумираните калории и целта е да разберем механизмите на различните хранителни вещества, например положителни (на полифенолите) и отрицателни (на празни въглехидрати и преработено червено месо) върху скоростта на диференциация на мастните клетки и тяхното агрегиране във вътрешностите“, казва проф. Шай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post За регулиране на високото кръвно: Гответе повече със зехтин!
Next post Страшната диагноза: 5-те най-агресивни видове рак