Стафиди и чесън помагат много при кокоши трън

Неудобните обувки могат да докарат и други проблеми със стъпалата, не само деформация на кокалчето или плоскостъпие. Сред тях е т.нар. „кокоши трън“, който е свързан с неприятни усещания. Основната причина за появата му са неудобните и спарващи обувки.

За справяне са необходими три неща: да се отстрани първопричината – неудобните обувки. След това трябва да се махне самото втвърдяване и да се облекчи засегнатото място. В много случаи се препоръчва носенето на ортопедични стелки или индивидуално изработени ортопедични обувки.

Стафидите са сладки на вкус, но помагат при кокоши трън. Нарязват се на парченца и се слагат на мястото. Прикрепват се с някакъв пластир и остават така цяла нощ. Повтаря се няколко пъти. Доказано средство при кокоши трън е и налагането с парченца чесън или пък намазването със смес от лимонов сок и сол. Отново фиксирате с някаква превръзка.

Има и билки, които могат да се използват ефективно срещу кокошия трън. Заслужава си да опитате, като мажете мястото с чаено масло или тинктура от прополис. Всекидневното нанасяне на омекотяващи средства като зехтин или бадемово масло дава възможност вроговяването лесно да може да се отстрани с пемза. Подобен ефект има и кашица от настърган обикновен (домашен) сапун.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *