Стимулиране на имунната система с чесън

Eдва ли има човек, който да не е чувал за полезните свойства на чесъна. От древни времена с него са лекували инфекциозни болести, стомашни разстройства, бронхиални проблеми, зъбобол, коклюш…В ново време славата на чесъна като профилактично средство срещу сърдечно-съдови заболявания, проблеми на храносмилателната система, инфекциозни и простудни заболявания е доказана и чрез клинични изследвания. А през последните десетилетия учените потвърждават тезата, че чесънът има и силно профилактично действие срещу рака.

Медицински екипи от различни точки на света независимо едни от други доказват, че чесънът предпазва от почти всички онкологични заболявания. Те обаче стигат да извода, че природното средство има тези протективни свойства, само когато правилно се прилага- яде се пресен, нарязан или смачкан, без друга обработка. Готвен, на прах или гранулиран, той губи антираковите си свойства.

Защо е така? Обяснението се крие в особеностите на полезното химическо вещество- алицин. Алицинът е природен антибиотик, който не присъства в естественото състояние на чесъна, той се получава от свързването на два вида вещества – алиин и алинейс. Те влизат във взаимодейтвие, когато зеленчукът се обработва механично- кълца, смачква или сдъвква.

Затова единствено в нарязания, пасиран или сдъвкан в момента на храненето чесън има от уникалния алицин, твърдят учените. Те предупреждават, че алицинът сравнително бързо се разпада- от 2 до 6 дни, в зависимост от обработката. При готвене, консервиране, изсушаване, поставяне в спиртен разтвор или в микровълнова печка полезното съединение почти напълно се унищожава. В други думи, ако искаме да се възползваме най-пълно от лечебните свойства на този зеленчук, е най-добре да го консумираме натюр. И още нещо важно- най-много алицин се получава от пресния зелен чесън.

Китайски учени от центъра за контрол и профилактика на заболяванията в Цзянсу са установили, че употребата на пресен чесън 2 пъти седмично може да намали вероятността от рак на белите дробове почти два пъти. Резултатите показали, че чесънът намалява с 44% риска от рак на белите дробове, дори при пушачите рискът падал с 30 процента.

Китайските медици наблюдавали здравето на 600 000 души, здрави и онкоболни, за да стигнат до горните изводи, оповеставя medikforum.ru.

Според американски учени под въздействието на чесъна намалява нивото на нитратите, влезли в организма с различни храни и преобразувани в нитрозамини – потенциално опасни канцерогенни вещества.

Специално алицинът участва в реакции с червените кръвни телца – еритроцитите. При тази реакция се образува сероводород, на което се дължи и неприятната миризма на алицина, обясняват специалистите. Въпреки този страничен ефект,трябва да се подчертае, че по този начин алицинът действа благотворно върху кръвоносните съдове и еритроцитите, като така подобрява кръвообръщението. Алицинът освобождава клетките от свободните радикали . С тях реагира сулфеновата киселина, която се получава при разпада на алицина. Алицинът активира чернодробните ензими, което води до бърза детоксикация.

Антибактериалното и противогъбичното действие на чесъна са в резултат на алицина. Той стимулира и имунната система.

В народната медицина сокът от чесън се препоръчва за разтваряне и изчистване на секретите в синусите, бронхите и белите дробове. Вероятно това е една от причините чесънът да предпазва от рак на белите дробове. Изхвърлянето на отровите от организма също е от съществено значение при профилактиката на онкологичните заболявания.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *