Столетничката баба Неделя: Пийте по 25 грама ракия сутрин на гладно

Столетничката Неделя Вангелова от великотърновското село Леденик е родена през далечната 1921 г. и преди дни навърши век. Възрастната дама все още е в отлично здраве, радва се на тонус и енергия, а роднините ѝ казват, че е пъргава като сърна.

Баба Неделя твърди, че нейното дълголетие и крепко здраве се дължат единствено на стар български ритуал, който изпълнявала години наред. Всяка сутрин тя започвала деня си с малка чашка 25 грама домашна ракия на гладно. Всъщност дори учените от БАН заедно с колегите си от Копенхаген и Берн преди няколко години потвърдиха с изследвания, че глътка ракия на празен стомах рано сутрин наистина е изключително целебна и помага да се стопира развитието на множество заболявания. В малки количества тя е страшно полезна за метаболизма, който с напредването на възрастта се забавя все повече и повече. Освен това държи сърцето в бодра форма, предпазва стомаха от язви, колити, гастрити, като го промива, защитава от развитие на мускулни и ставни болести – шипове и артрити. Ракията е пръв помощник и срещу коварната подагра, която често се среща при мъжете след 50-годишна възраст.

Баба Неделя разказва, че споделяла за своя ритуал на познати и непознати, които ѝ били благодарни.

100-годишната пенсионерка е работила в ТКЗС-то в родното си село, както и в ДАП-Велико Търново. Участвала е и като самодейка в певческата група към читалището в Леденик. Сключва брак с мъж от Македония. Има син и дъщеря, четирима внуци, толкова правнуци и един праправнук. През 2012 г. остава вдовица, а от десетина години се премества да живее в Търново при дъщеря си. Там на стотния си рожден ден юбилярката беше приятно изненадана от шефката на общинската социална дирекция Росица Димитрова, която ѝ подари ръчно изработена графика на четирилистна детелина, торта, цветя, поздравителен адрес и парична сума.

Столетничката споделя, че още една от тайните за дълголетието е разнообразното хранене. Човек трябва да си хапва от всичко, но балансирано и без да прекалява. На младини баба Неделя много държала всеки ден с изключение на съботния да се яде постно. И днес най-важното хранене за нея е закуската, която не трябва в никакъв случай да се пропуска, за да има човек сила и енергия и добро самочувствие. Докато живеела на село, жената слагала на трапезата си това, което сама отглеждала и произвеждала в градинката си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Билки и лекове за здрав черен дроб
Next post Опасно ли е да ядете варена царевица от плажа? Вижте отговора