Суперхраната: Чудесата на цветния прашец

Суперхраната: Чудесата на цветния прашец

Цветният прашец е „суперхраната” на пчелата-майка“ природен продукт, събиран от пчелите. В него се съдържа всичко необходимо за човешкия организъм – разнообразие от витамини, микроелементи, ензими, аминокиселини, растителни хормони, включително витамин В комплекс и фолиева киселина. Прашецът, събиран от пчелите, е богат на протеини (около 40%). Известен е като холистичен лек и го използват навсякъде по света. Но има и доста неща, кото човек не знае.

Наричат още пчелния прашец “завършена” храна, защото в него се откриват много елементи, които продуктите от животински произход не притежават. По-богат е на протеини от който и да е животински източник. В него има повече аминокиселини от говеждото месо, яйцата или сиренето. Около половината от неговите протеини са под формата на чисти аминокиселини, които са директно усвоими от тялото.

Събирането на една чаена лъжичка прашец отнема на една пчела по осем часа на ден в продължение на един месец. Всяко зрънце пчелен прашец съдържа над два милиона цветни прашинки, а една чаена лъжичка съдържа над два и половина милиона зрънца пчелен прашец. Най-добре действа, когато се приема с друга храна – може с плодове, може и с кисело мляко и друга храна. Най-добре е да се консумира сутрин на гладно. Не е проблем и през деня, но трябва да е на гладно, защото ефектът му е по-голям, когато човек не е ял друго, а и организмът най-добре извлича полезните вещества.

С пчелен прашец хората могат да лекуват различни проблеми: от проблеми с простатата, до такива с кожата, а също така могат да подобрят хранителния дисбаланс на своето тяло. Ето и няколко причини да се сдобиете с пчелен прашец и да го добавите в менюто си:

Идеален е за повишаване на енергията – хранителните добавки, който се съдържа в пчелния прашец, го правят отличен натурален енергетик.

Въглехидратите, протеините и витамините от В група пък помагат на хората да поддържат форма през целия ден, дава повече издръжливост и устойчивост срещу умората.

Ако имате проблеми с кожата с пчелния прашец може да лекувате възпалителни процеси на кожата като често срещаните псориазис или екзема. Аминокиселините и витамини защитават кожата и спомагат за регенерирането на клетките.

При проблеми с дихателната система – в него има високо съдържание на антиоксиданти, които имат антивъзпалителни ефекти върху тъканите на белите дробовете и предотвратяват наченките на астма.

Ако пък страдате от алергии –прашецът намалява наличието на хистамин и влияе благоприятно върху повечето от алергиите. Пчелният прашец лекува дори астма и проблеми със синусите. Ефективен е срещу широк кръг от заболявания, свързани с дихателната ситема.

Имате ли пък проблеми с храносмилателната система, лекувайте се с пчелен прашец, защото в него се съдържат ензими, които помагат за храносмилането. Ензимите подпомагат на тялото да си набавя необходимите хранителни добавки.

Прашецът е добър за чревната флора и по този начин укрепва имунната система. Има подобни на антибиотика свойства, които защитават организма от вируси. Богат е на антиоксиданти, които предпазват клетките от вредното окисляване на свободните радикали.

Някой около вас или самите вие сте пристрастени към нещо. Доверете се на пчелния прашец, защото той потиска импулсите на различни вредни желания.

В този прашец се откриват големи количества рутин, антиоксидантът биофлавоноид, който задравява капилярите, кръвоносните съдове и нормализира нивата на холестерола. Има анти-съсирващи способности, които могат да предотвратят сърдечен удар.

Мъжете, които страдат от доброкачествена хиперплазия на простатата, могат да получат облекчение като използват пчелен прашец. Намалява инфекцията и по този начин спира честата нужда да се уринира.

Още един плюс, човек да приема пчелен прашец е, че той може да бъде използван при проблеми, свързани със забременяването. Той стимулира и възстановява функциите на яйчниците. Но освен като хормонален стимулант, може да се използва и като афродизиак.

Ето и една проста рецепта за приготвяне на пчелен прашец – 1 супена лъжица цветен прашец се разтваря в 1/3 чаша вода. Може да се направи от вечерта разтвора или да се смеси на сутринта като трябва да се изчака 15-20 мин да се разтвори добре. Може да бъде разтворен в прясно изстискан сок или в кисело мляко от вечерта с малко мед.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *