Съветите на корифея проф. Генчо Начев как да мерим кръвното правилно

Прочутият кардиолог проф. Генчо Начев е сред българските светила в медицината. Той дава ценни съвети кога и как да мерим кръвното си налягане и да се грижим правилно за сърцето.

„Честото мерене на кръвното с повод и без повод създава една психическа зависимост, една негативна доминанта, която много често води до покачване на кръвното. Хубаво е да се прави, когато има някакви симптоми, човек усеща болки в главата или се учестява сърцебиенето, учестява се пулсът и други такива.

Ако има белези, че се качват двете граници, особено долната, тогава вече трябва да всяка цена да се направи профилактичен преглед, да се постави в доболничната помощ едно апаратче за 24-часово следене на кръвното налягане, т. нар. холтер за кръвно налягане, за да може да се проследи за тези 24 часа, съобразно неговата активност, как се развива кръвното налягане. Защото когато си мерим кръвното налягане в покой, то е едно, но трябва да качим два етажа и да видим колко е.

Ако това налягане най-напред е било 120 на 80, т. е. абсолютно нормално като при 16-годишните, и качим два етажа и то стане 180 на 100, значи ние сме потенциални хипертоници и трябва да се вземат мерки в това отношение“, обяснява професорът.

Той споделя, че хипертонията е проблем, който не бива да бъде подценяван от българите. „Различни изследвания показват, че 2-2,5 млн. хора страдат от високо кръвно. Хипертонията е една от основните причини за развитие на исхемична болест на сърцето, когато сърцето не се снабдява достатъчно с кръв. Хипертонията е причина за заболяване на бъбреците, от които също по-нататък се затваря един порочен кръг и пак страда сърцето“, допълва докторът.

Като основни причини за развитието на болестта той определя стреса, т. нар. никотинова интоксикация, т. е. тютюнопушенето, прекаляване с алкохола, той също може да причини промени в панкреаса и да следва диабет, но основно води до хипертония.

Стресът все пак си остава на първо място. Нездравословен начин на живот, лошо хранене с неща, които увреждат здравето, и т. н., категоричен е проф. Начев. Според неговите наблюдения доскоро мъжете са били по-податливи на високо кръвно налягане, но сега се забелязва тенденция на увеличение дела на жените в тези заболявания, при това на все по-млада възраст.

Кардиохирургът казва, че често му се случва пациенти да му казват: „Докторе, боли ме сърцето…“, и потвърждава, че болките в сърдечната област не са само метафора. „Когато боли сърцето, значи то страда от недостиг на кръв, кислород и хранителни вещества, които се носят от кръвта. Оттам то дава сигнал – гладно съм, трябва ми още. Това е първият сигнал, симптом на исхемичната болест на сърцето. За съжаление, понякога тя се развива, без да има такива симптоми и в около 18-20 процента има внезапна смърт. Ето защо казвам, че трябва да се правят такива контролни прегледи, човек да се грижи за здравето си“, обобщава проф. Начев.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *