Съвети за здраве: Как да намалим консумацията на сол и захар

Употребата на прекомерно количество сол и захар дава сериозна предпоставка за отключване на редица здравословни проблеми, каквито са сърдечно-съдовите заболявания. В интерес на истината, приготвяйки любимите си домашни гозби, ние посягаме неколкократно към солницата като не осъзнаваме, че може би използваме твърде много и крайно излишно количество сол.

По-големият проблем обаче идва от всички онези пакетирани хранителни изделия, които ни изкушават от рафтовете в хранителните магазини. При тях положението със солта е доста притесняващо. Имайте предвид, че някои от храните, участващи в ежедневното ни меню, съдържат приблизително 75% от препоръчителната дневна доза.

Пример за такива продукти са бисквитите, ядките (печени, пържени или мариновани), бульоните, колбасите, чипс и др. Редуцирането на солта може да бъде сравнително лесно изпълнима задача, стига да проявите достатъчно търпение и воля за това. Настрана от всичко това, прекомерното осоляване на храната води до задържане на вода в тялото, което представлява поредната пречка към отслабването и извайването на красива, стройна и стегната фигура!

Ситуацията със захарта е аналогична – много често се оказва така, че приемаме така наречените „скрити“ захари, консумирайки различни готови, преработени продукти. Освен това, хранително-вкусовата промишленост напълно целенасочено превръща иначе достатъчно сладките на вкус захарни изделия в още по-изкушаващи такива.

Ето защо е добре да обръщате внимание на състава на съответните продукти за наличие на горепосочените неподозирани „скрити“ захари.

Понякога дори самата дума „захар“ може да не присъства в състава на даденото хранително изделия за сметка на следните няколко съставки, като фруктоза, малтоза, кленов или царевичен сироп и така нататък.

Как да се справим с манията си за захар и сол?

  • Заложете на храни, които не са допълнително и напълно излишно наситени със захар или сол.
  • Избягвайте консумацията на готови, преработени хранителни изделия.
  • Приготвяйте сами храната си.
  • Обогатете хранителния си режем с повече пресни или сушени плодове и мед.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.