Съвременният бич: Най-често си отиваме от рак на белия дроб

Държавите от ЕС са изразходвали близо 170 милиарда евро за грижи за болните от рак през 2018 г. Това се посочва в първите профили на държавите по отношение на рака в рамките на Европейския регистър на неравенствата при раковите заболявания за всички държави членки на ЕС, Норвегия и Исландия.

Данните бяха представени за Световния ден за борба с рака – 4 февруари, Комисията и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). Друга важна констатация е, че ракът на белия дроб остава най-честата причина за смърт от рак.

Съществуват и големи неравенства по отношение на смъртността от рак между държавите от ЕС и в рамките на самите държави. Това може отчасти да се обясни с различната експозиция на рискови фактори за рак, но също и с различния капацитет на здравните системи да осигуряват навременен и безплатен достъп до ранна диагностика, висококачествени грижи за болните от рак и лечението им.

Профилите показват, че с 26% от смъртните случаи ракът е втората причина за смъртност в ЕС след сърдечносъдовите болести. Има почти двойна разлика между държавите по смъртност от рак, както и големи различия по пол.

Съществуват и явни социално-икономически неравенства при смъртността от рак. Тези различия се обясняват отчасти с разлики в експозицията на рискови фактори като пушене, затлъстяване, вредна консумация на алкохол и замърсяване на въздуха. Като цяло рисковите фактори обикновено преобладават сред мъжете и групите с ниски доходи и ниско образование.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Previous post Домашен еликсир, с който ударно да свалите холестерола
Next post Илиана Раева поддържа свеж и младежки вид с помощта на родна билка