Създадоха препарат, убиващ рака на гърдата

Американски учени са разработили нанопрепарат, който въздейства директно върху агресивните ракови клетки на млечните жлези без странични ефекти за организма. Резултатите от изследванията са публикувани в списание „Advanced Therapeutics“.

Учени от университета в Арканзас твърдят, че веществото е ефективно срещу най-агресивния и смъртоносен злокачествен тумор на гърдата.

Той не съдържа нито един от трите вида рецепторни протеини – естроген, прогестерон и човешки епидермален растежен фактор II. Това означава, че не може да се лекува с терапия, насочена към рецепторите. Химиотерапията също невинаги помага, тъй като този рак бързо образува метастази в цялото тяло и най-често изисква хирургическа интервенция.

По своята химическа структура препаратът принадлежи към нов клас наноматериали, наречени органометални рамки с лиганди. Лигандите са молекули, които са свързани с други молекули чрез взаимодействия между донор и приемник.

Лабораторията „Бейзави“ вече няколко години разработва методи за фотодинамична терапия като по-безопасна алтернатива на химиотерапията и хирургическата намеса.

Методът се основава на неинвазивен подход, основан на действието на фотосенсибилизиращите вещества. При облъчване със светлина те генерират активни форми на кислород, които убиват раковите клетки, без да причиняват вреда на нормалните клетки. Този метод има значително по-малко странични ефекти в сравнение с химиотерапията.

Изследователите също така проучиха възможностите за комплексно използване на нова система за доставяне на лекарства с помощта на магнитно-резонансна терапия (МРТ) и флуоресценция, която може да проследява движението на лекарства в тялото и да следи напредъка на лечението.

Авторите вярват, че разработеният от тях метод ще премахне химиотерапията, на каквато днес се подлагат 80% от пациентите с този вид рак на гърдата. В терапията се използват силно токсични лекарства – антрациклини и доксорубицин, които имат изключително негативен ефект върху сърцето и много други сериозни странични ефекти, пише БГНЕС.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *